Steeds meer wijst erop dat de integratie van ESG-factoren (overwegingen op het gebied van milieu, samenleving en goed ondernemingsbestuur) in de beleggingsanalyse en portefeuilleopbouw inzake opkomende landen op de lange termijn tot betere prestaties kan leiden. Ook komen er minder blow-ups voor en de volatiliteit is lager.
De MSCI Emerging Markets ESG Index (een op basis van marktkapitalisatie gewogen index van ondernemingen die op gebied van ESG beter presteren dan hun branchegenoten) heeft sinds zijn introductie een hoger rendement gerealiseerd dan de bredere MSCI Emerging Markets Index. In zeven van de laatste acht kalenderjaren was het rendement van de ESG-index hoger.
Een juiste beoordeling van ESG-factoren is vooral van groot belang als het om de opkomende markten gaat, die doorgaans minder transparant zijn, terwijl ESG-overwegingen vaak een belangrijke rol spelen en grote effecten kunnen hebben. Daarom is contact met de directie van bedrijven vóór en tijdens de beleggingsperiode een belangrijk onderdeel van ons beleggingsproces.
Focus op de fundamentals
Ik wil verrassingen voorkomen en let daarom scherp op ESG-risico’s die door de markt niet verwacht worden en een fundamenteel risico kunnen vormen voor de perspectieven van een bedrijf. Daar staat tegenover dat bedrijven met een verbeterend of veranderend ESG-profiel juist enorme kansen kunnen bieden. Ik zie dat de openheid over ESG-factoren in de opkomende markten steeds groter wordt.
Mijn voorkeur ligt in het beleggen in ondernemingen die op het gebied van ESG sterk presteren, geleid door een directie die goed nadenkt over de duurzaamheid van haar onderneming. Het komt echter ook voor dat ik het gevoel hebben dat een onderneming zich op het gebied van ESG op een keerpunt bevindt. Baanbrekende verbeteringen, zoals een nieuwe directie, kunnen aanzienlijke kansen creëren. Dat geldt ook bijvoorbeeld voor een verandering in de wetgeving waardoor een onderneming zijn ESG-beleid op een specifiek punt moet aanscherpen.
Anderzijds kunnen ondernemingen die op het gebied van ESG relatief slecht presteren toch aantrekkelijke beleggingen worden, afhankelijk van de omstandigheden en de houding van het management, uiteraard in combinatie met sterke fundamentals.
Uiteenlopende ESG-dynamiek
ESG-risico’s kunnen van land tot land en van sector tot sector verschillen. Daarom is het belangrijk om zowel op landen- als op ondernemingsniveau goed naar ESG-factoren te kijken, vooral nu in sommige opkomende landen geopolitieke spanningen op de loer liggen. Bij beleggingen in ondernemingen in opkomende markten is de controle over het aandeelhoudersrisico vaak een belangrijke bron van zorg.
Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een staatsonderneming in China of een belegging in een Indiase onderneming via een promotor. Daarom is het van cruciaal belang alles te weten over de geschiedenis en de trackrecord van deze stakeholders voordat besloten wordt om al dan niet te beleggen.
Zuid-Koreaanse ondernemingen zijn wat corporate governance betreft lang achtergebleven, maar hopelijk zal de druk van zowel lokale als institutionele beleggers invloed hebben op hun gedrag. Steeds meer Zuid-Koreaanse ondernemingen zeggen toe een hoger dividend te zullen uitkeren, onder meer onder druk van het nationale pensioenfonds van Zuid-Korea. Dat heeft een aantal ondernemingen de wacht heeft aangezegd. Toch blijven de kruislingse belangen tussen veel Zuid-Koreaanse ondernemingen nog altijd een punt van bezorgdheid.
De mijnbouw- en energiesector hebben van nature bijzonder veel te maken met ESG-onderwerpen. Denk aan vervuiling, veiligheid op het werk en omgang met maatschappelijke protesten. Deze ondernemingen hebben de afgelopen jaren vaak grote vooruitgang geboekt, zoals gedetailleerde planning voordat projecten worden gepresenteerd en verscherpte inspanningen om aan de vereiste normen te voldoen.