Op 24 september kiezen de Duitsers een nieuwe Bondsdag. Volgens de peilingen zit Angela Merkel op fluweel voor een nieuwe termijn als bondskanselier. Haar conservatieve CDU en Beierse zusterpartij CSU hebben een ruime voorsprong in de peilingen.
De CDU haalt waarschijnlijk circa 37% van de stemmen, gevolgd door de centrumlinkse SPD, de huidige coalitiepartner, met 25%. De eurosceptische AfD staat in de peilingen rond 10%. Aline Schuiling, senior econoom bij ABN Amro: “De voorkeur van Angela Merkel gaat waarschijnlijk nog steeds uit naar de liberale FDP als coalitiepartner. Voortzetting van de huidige grote coalitie van CDU en de centrumlinkse SPD is een optie, maar de SPD is sinds de verkiezing van Martin Schultz als partijleider eerder dit jaar opgeschoven naar de linkerzijde van het politieke spectrum. Een volledig linkse coalitie van SPD, de Groenen en Die Linke kan naar verwachting slechts rekenen op zo’n 42% van de zetels in de Bondsdag en lijkt daarmee niet haalbaar.”
“De plannen van de CDU zullen waarschijnlijk de economische beleidsagenda bepalen. De hoofdpunten van het economisch programma van de liberale FDP zijn een belastingverlaging van circa 30 miljard euro en meer geld voor onderwijs, infrastructuur en technologische vooruitgang In het economische programma van de centrumlinkse SPD ligt de nadruk op verlaging van de inkomstenbelasting en verhoging van de topschijf naar 76.000 euro en het toptarief van 42% naar 45%. De SPD wil zo’n 30 miljard (circa 1% van het BBP) euro extra uitgeven aan infrastructuur, onderwijs en zorg, een financiële transactiebelasting en erfbelasting invoeren en bepaalde eerdere hervormingen van de arbeidsmarkt ongedaan maken. Een coalitie van CDU en FDP zal waarschijnlijk een minder ambitieuze agenda hebben voor Europese integratie. De FDP steunt hervormingen in Europa, maar heeft ernstige twijfels over de vorming van een gemeenschappelijke begroting voor de eurozone of een gemeenschappelijk investeringsfonds en verzet zich sterk tegen onderlinge risicodeling. De partij is voorstander van een Europa van twee snelheden en wil landen de mogelijkheid bieden om (tijdelijk) uit de eurozone te stappen met behoud van het lidmaatschap van de EU. De agenda van de SPD voor Europese hervormingen en integratie gaat daarentegen juist verder dan die van de CDU. De SPD maakt zich sterk voor coördinatie van economisch beleid, harmonisatie van belastingen en vorming van een Europese sociale unie met als doel een gemeenschappelijke welvaartsstandaard te garanderen. Afgaande op de verkiezingsprogramma’s van de CDU en de belangrijkste potentiële coalitiepartners zal de volgende regering door de verwachte begrotingsstimulansen waarschijnlijk een licht positief effect hebben op de economische groei in de komende jaren. De financiële markten hebben in de voorbije maanden niet veel aandacht besteed aan de naderende Duitse verkiezingen en de presentatie van de programma’s van de verschillende partijen. De meest waarschijnlijke uitkomst is – opnieuw – een stabiele regering onder leiding van Angela Merkel. Alleen in het onwaarschijnlijke geval dat de verkiezingsuitslag de deur opent voor een volledig linkse coalitie, wordt enige instabiliteit van de financiële markten verwacht.”
Duitse aandelen binnen de DAX hebben een gemiddelde waardering van 16,4 keer de winst. Dat is niet hoog. De iShares DAX ETF biedt op 108,90 euro dan ook nog opwaartse kansen. De markt is absoluut niet overbought genoeg op maandbasis om een langdurige correctie op korte termijn te mogen verwachten. Toch is er iets waar de beleggers voor de lange termijn rekening mee moeten houden. De Duitse economie heeft volop geprofiteerd van de exportmogelijkheden naar opkomende landen als China. Deze landen worden echter een stuk volwassener worden en steeds minder behoefte hebben om zware investeringsgoederen in Duitsland te kopen. Duitsland komt niet direct op het netvlies als aan innovatie worden gedacht.
Binnen de DAX biedt twee derde van de aandelen meer potentie dan de iShares DAX ETF (5,25%). Iets minder dan een derde (27%) biedt een potentie van meer dan 10%. Let wel op Commerzbank en Bayer. De potentie is weliswaar meer dan 10%, maar het neerwaarts risico is beduidend groter.