De mogelijkheid dat de Bank of Japan (BoJ) helikoptergeld moet inzetten om de economie drijvende te houden wordt steeds reëler. Steve Donzé en Hiroshi Matsumoto van Pictet Asset Management (Pictet AM) gaan dieper in op de mogelijkheden voor de Japanse centrale bank.
“Alle middelen lijken uitgeput”, stellen ze. “Noch kwantitatieve versoepeling, noch negatieve rente hebben mogen baten. Daarbij komt nu Brexit als nieuwe vijand tevoorschijn.” De stijging van de yen als gevolg van de onzekere politieke en economische situatie maakt Japanse export nog minder competitief. “Helikoptergeld zou de oplossing kunnen zijn mits het op een radicale manier wordt ingezet”, denken Donzé en Matsumoto:
Helikoptergeld is het geven van extra geld door middel van een belastingkorting, vouchers of hogere publieke uitgaven en wordt gefinancierd met nieuw gedrukt geld door de centrale bank. Om ervoor te zorgen dat dit geld ook wordt uitgegeven en niet wordt bewaard op een spaarrekening stelt Pictet AM een soort schuldkwijtschelding voor. Het zou een radicale variant zijn van Money-Financed Debt Relief.
De BoJ zou geld drukken om hun eigen staatsobligaties terug te kopen en deze direct afschrijven. Na het afschrijven zou de centrale bank alleen een negatief vermogen hebben met meer passiva dan activa, hetgeen de BoJ technisch gezien insolvent maakt. Voor centrale banken werkt dit echter anders aangezien zij de drukpers in handen hebben.
Donzé en Matsumoto wijzen er op dat er voorbeelden zijn van landen waar centrale banken op langere termijn succesvol hebben kunnen opereren met negatief kapitaal. Dat gebeurde in Chile, Tsjechië, Israël.
Lees meer over helikoptergeld ‘In Brief’ van Steve Donzé en Hiroshi Matsumoto