Het lot van Griekenland zal op 5 juli worden bepaald als de Grieken zich in een referendum moeten uitspreken over wel of geen Grexit. Luca Paolini, Chief Strategist bij Pictet Asset Management, denkt dat het uit de eurozone stappen van Griekenland op de middellange termijn zal leiden tot een financieel stabielere eurozone.
Volgens Paolini is Ja-stem bij het referendum het meest waarschijnlijk. Dat kan mogelijk leiden tot een minder streng financieel pakket en enige schuldenverlichting voor Griekenland. “De Verenigde Staten lijken druk op Duitsland uit te oefenen om Griekenland in de eurozone te houden. Obama’s regering wil politieke instabiliteit in Zuid-Europa koste wat kost voorkomen.”
Een eventuele Grexit zal volgens Paolini op de middellange termijn leiden tot een financieel stabielere eurozone. “Het zal Europese beleidsmakers immers stimuleren om financiële en fiscale integratie te versnellen, om zo de landen die structurele hervormingen doorvoeren te ‘ringfencen’. Bovendien zal een Grieks vertrek duidelijk maken dat het opzijschuiven van hervormingen geen optie meer is.”
Staatsobligaties
Aandelenmarkten in de Eurozone zijn sinds halverwege april met 10% gedaald, terwijl de yield spreads op overheidsobligaties in perifere landen bijna verdubbeld zijn. Paolini: “Het verschil in yields tussen 10-jarige Italiaanse BTP’s en Duitse bunds is nu 160 in plaats van 88 basispunten. Deze marktreactie geeft aan dat beleggers het vertrouwen hebben dat beleidsmakers in de Eurozone de gevolgen van een Grexit kunnen opvangen.”
De ontwikkelingen in de Eurozone zullen volgens Paolini de Amerikaanse Federal Reserve niet weerhouden om de tarieven nog dit jaar te verhogen. “Wel kan de Bank of England beslissen om de eerste verhoging uit te stellen totdat er een oplossing is gevonden voor de Griekse sage.”