Beleggers spannen de gordels aan ter voorbereiding op een wilde rit op de aandelenmarkten vanwege de eerste renteverhoging door de Fed. Maar Jeff Mortimer, beleggingsstrateeg bij BNY Mellon Wealth Management, denkt dat de effecten van de rentestappen juist heel rustig en gematigd zullen zijn, met weinig impact op de markten in de komende maanden, mogelijk zelfs jaren.
Nog nooit startte de Fed met renteverhogingen vanaf het nulpunt. De verwachting is dat het vanaf medio 2015 met stapjes van 25 basispunten langzaam maar gestaag omhoog gaat, terwijl de centrale banken van Europa en Japan in stimuleringsmodus blijven.
Het adagium in de markt luidt ‘Don’t fight the Fed’. Aandelen moeten verkocht worden zodra de rente omhoog gaat. Maar Mortimer deelt die visie niet. De rentestap van de Fed luidt het einde van het tijdperk van liquiditeitsverstrekking in, kan de economische groei wat vertragen, maar nog altijd kunnen de aandelenmarkten hun opmars voortzetten.
“Historisch gezien zijn de markten de eerste weken na een renteverhoging volatiel, maar daarna noteren zij structureel hoger. De koers-winstverhouding kan goed op peil blijven bij een hogere rente. Historisch gezien blijken ook small caps veerkrachtig genoeg tijdens renteverhogingen. Obligaties doen het echter minder goed dan aandelen. Als de rente stijgt, dalen de obligatieprijzen en daarmee ook het totaalrendement voor aandelen. Laat onverlet dat obligaties een belangrijke rol in de portefeuille vervullen in inkomen en spreiding.”
Economie en aandelenmarkten zijn goed bestand tegen renteverhogingen. De economische groei biedt voldoende tegenwicht tegen een rentestap. De meeste zorgen baren latere rentestappen, als inflatie en groei geremd moeten worden, maar Mortimer ziet dat zo snel nog niet gebeuren. Ondertussen doen beleggers er goed aan zich voor te bereiden op nieuwe kansen die zich aandienen.
Lees meer in de bijgevoegde ‘Investment Update’ van de hand van Jeff Mortimer