Het verbod op distributievergoedingen dat in Nederland begin vorig jaar is ingevoerd, leidde al in een veel eerder stadium tot een versnelde verschuiving naar indexproducten. En van deze indexproducten was de ETF verreweg het populairst.
Dit kwam door zijn unieke eigenschappen. Het gaat om een transparant, efficiënt beleggingsproduct met een grote keuzemogelijkheid dat de hele dag door verhandelbaar is. Maar ook zijn we in Nederland door dit verbod veel eerder dan elders in Europa bewust geworden van de kosten van de beleggingsdienstverlening.
Lage kosten blijven nog steeds de belangrijkste drijfveer voor het beleggen in indexproducten. Op dit moment zitten we in Nederland echter in een volgende, gevorderde fase van het indexbeleggen. Er wordt hier door de distributeurs ervan niet alleen gebruik gemaakt van ETF’s, maar van alle mogelijke indexproducten zoals indexfondsen, indexmandaten en op maat gemaakte indexoplossingen.
Flexibiliteit
Enerzijds is deze trend gedreven door kosten, anderzijds door flexibiliteit. Klanten willen steeds meer zelf bepalen hoe hun indexbelegging eruit ziet. Zo bepalen zij bijvoorbeeld welke index het product zou moeten volgen. Of ze willen graag een duurzaamheidsbeleid implementeren of het indexproduct fiscaal optimaliseren.
De retailmarkt volgt hierbij de institutionele markt. Deze op klantwens gedreven flexibiliteit heb je in mindere mate bij ETF’s. Terwijl de groei van ETF’s in de Verenigde Staten en ook in Europa onverminderd doorgaat, verwacht ik dan ook dat de groei van ETF’s in Nederland aan de distributiekant enigszins geremd zal worden.
De Nederlandse institutionele markt maakt al lang gebruik van het volledige scala aan indexproducten. En steeds meer van ETF’s: strategisch, tactisch, voor transitiemanagement en voor cash equitization. Opmerkelijk is dat ongeveer een derde van de institutionele beleggers gebruik maakt van smart beta-ETF’s voor het optimaliseren van hun beleggingsproces.
Nieuwe bronnen
Ook zijn ze in dit laagrentende klimaat op zoek naar nieuwe bronnen van potentieel rendement, zoals bijvoorbeeld ETF’s gebaseerd op buybacks, floating rate– en BBB-bedrijfsobligaties en overwegen ze om zich middels ETF’s in te dekken tegen nieuwe financiële risico’s, zoals het CO2 -risico.
Ten slotte zie ik momenteel een sterk momentum om te beleggen in opkomende markten. In maart was er een duidelijke heropleving met wereldwijd 1,42 miljard euro aan instroom. Juist voor dit soort markten is de ETF een geweldig product. Te weten transparant, goedkoop en efficiënt.