Verbeteringen in de corporate governance bij Japanse bedrijven hebben de potentie om de Japanse aandelenmarkt Nikkei met 15 tot 30% te laten stijgen. Dat concludeert Standard Life Investments uit onderzoek.
In de nieuwste editie van Global Perspective zoomen Govinda Finn en Chris Faulkner-MacDonagh, strategen bij Standard Life Investments, in op corporate governance in Japan. Zij vragen zich af of een verandering in corporate governance een katalysator kan zijn voor een opleving van de Japanse economie?
Volgens de twee strategen hebben veel wereldwijde beleggers forse posities ingenomen op de Japanse effectenmarkten sinds premier Abe regeert. “Toch wordt Japan geconfronteerd met een lastig probleem. Met een dalende bevolking en een hoog economisch ontwikkelingsniveau, is het vooruitzicht op toekomstige groei door kapitaalaccumulatie laag.”
Om ervoor te zorgen dat ook op langere termijn in Japan wordt geïnvesteerd, worden de inspanningen om de kapitaalefficiëntie van Japanse bedrijven te verbeteren en het rendement op het eigen vermogen voor de aandeelhouders te verhogen, steeds belangrijker.
Een verbetering van het aandeelhoudersrendement biedt een enorm potentieel, denken Finn en Faulkner-MacDonagh. “Zou het rendement in Japan zich richting Europees niveau ontwikkelen, dan ligt er een waardepotentieel van 15% in het verschiet. Een rendement vergelijkbaar met de VS levert zelfs een potentiële stijging van 30% op.”
Aandeelhoudersrendement
Daarom is het volgens de twee belangrijk om de veranderingen rond bedrijfscultuur en aandeelhouderschap te monitoren. “Een eenmalige overgang naar een ander governance-model is echter onvoldoende om een verbetering in aandeelhoudersrendement en efficiënte aanwending van het kapitaal op de langere termijn te bewerkstelligen, wat allebei nodig is om de Japanse economie te revitaliseren.”
Finn en Faulkner-MacDonagh hebben een aantal ijkpunten geformuleerd, die meten of vooruitgang wordt geboekt:
• vergroten van bestuurlijke onafhankelijkheid;
• uitbreiden van investor relations;
• fusie- en overname activiteiten;
• rendement op eigen vermogen;
• stemgedrag binnenlandse aandeelhouders;
• herstructurering van de bedrijfsvoering;
• milieu- en sociaal beleid.
Marktgericht
SLI: “Er is hoop dat een overgang naar een meer marktgerichte benadering bedrijven in Japan zal stimuleren om betere investeringsbeslissingen te nemen en aandeelhouderswaarde te vergroten. Deze aanpak, in combinatie met andere initiatieven in de aanpak van Japan om de economie te revitaliseren, zoals liberalisering van de handel en arbeidsmarkthervorming, kan verdere productiviteitsgroei losmaken.”
Lees hier de Global Perspective van Standard Life Investments