De beurzen zijn te snel over de mogelijke gevolgen gestapt van het historische besluit van het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten. De aandelenmarkt houdt onvoldoende rekening met een scenario dat alleen verliezers kent als de Brexit werkelijkheid wordt.
De aandelenbeurzen kelderden direct na het schokkende resultaat van het referendum op 23 juni, maar ze herstelden zich weer even snel toen er geen onmiddellijke dreiging was voor Britse bedrijven. Sommige van die bedrijven kunnen zelfs profiteren van het zwakkere pond.
Maar dat valse gevoel van veiligheid hebben de markten alleen te danken aan het feit dat de Brexit enkel in gang kan worden gezet door de Britse regering en dat het nog minimaal twee jaar duurt voordat de exit is uitonderhandeld.
De financiële markten hadden gegokt op een Bremain. De uitslag bracht dan ook een schokeffect teweeg. De MSCI World Index verloor 7% in twee dagen tijd en Europese aandelen daalden meer dan 11%, Europese banken zelfs 18%.
Herstel
Zo scherp als de daling was, zo krachtig was echter ook het herstel. De Bank of England (BoE) meldde dat er voor deze zomer meer monetaire stimulans op stapel stond, terwijl de kansen op een renteverhoging door de Federal Reserve volledig uit de markt werden geprijsd.
Met het verstrijken van de tijd drong het bovendien tot iedereen door dat de keuze voor een Brexit op korte termijn geen al te grote gevolgen zou hebben en dat het nog minimaal twee maanden zou duren voordat iemand iets verstandigs kon zeggen over het vervolg. Aandelen herstelden zich weer, en vooral de FTSE 100 tartte alles en iedereen door het pre-Brexit-niveau te doorbreken, mede dankzij de daling van het Britse pond.
En wat nu?
Zo, en wat nu? Hoewel we blij zijn dat de gebeurtenissen geen crisis teweeg hebben gebracht, denken we wel dat de beurzen op dit moment te snel over de neerwaartse risico’s zijn heen gestapt.
Het is waar dat we nog zeker twee maanden moeten wachten op het echte vuurwerk, maar dat betekent niet dat het nu gewoon back to basics is. Kijkend naar de Britse economie lijkt het verhaal alleen maar verliezers te kennen.
De ene mogelijkheid is dat de Britse economie er redelijk onbeschadigd doorheen komt en dat de Britse en Europese winsten slechts beperkt nadeel ondervinden. Dat zou voor andere lidstaten het signaal zijn dat een vertrek uit de EU helemaal niet zulke dramatische gevolgen heeft en dat zij dus ook rustig aan een exit kunnen werken. In dit scenario begint de Europese markt uiteen te vallen en dat zal uiteindelijk ook het einde van de eurozone inluiden.
Vertraging
De andere mogelijkheid is echter een omvangrijke economische vertraging veroorzaakt door een Britse recessie. Ook niet bepaald een positief scenario. Het zal andere vertrekkandidaten wel afschrikken, maar tegelijkertijd ook leiden tot een daling van de Britse vraag, met alle nadelige gevolgen voor de economische groei in de eurozone. Een vechtscheiding tussen het VK en de EU is in dit scenario een reële optie, en dat is wel het laatste wat de Europese markt kan gebruiken als het gaat om vertrouwen en stabiliteit.
Amerikaanse aandelen zullen niet direct worden getroffen door de gebeurtenissen aan deze kant van de oceaan, maar het kan niet anders of een zwakker Europa verandert het politieke beeld wereldwijd. Nu Amerikaanse aandelen nog steeds duur zijn en de winsten afnemen, is het onmogelijk een toename van onderliggend politiek risico compleet te negeren.
Tot die tijd verkleint Robeco Investment Solutions de risico’s in de multi-assetportefeuille door de bestaande overweging in aandelen af te bouwen totdat de situatie wat duidelijker wordt. Het team heeft ook shortposities versus het pond. Daarbij worden derivaten gebruikt als afdekking tegen een verdere daling van de munt, die al het laagste punt in 31 jaar aantikte ten opzichte van de dollar en de euro.
Verkopen
We verkopen dus op dit moment Europese aandelen om onze blootstelling af te bouwen. Daarnaast hebben we een shortpositie in het pond versus de dollar genomen, omdat we denken dat het pond de voor de hand liggende variabele is die het VK kan inzetten om de economische pijn te verlichten. Het VK heeft een tekort op de lopende rekening van bijna 6% van het bbp en de EU is de belangrijkste handelspartner.
Tot slot hebben we ook een shortpositie in de euro versus de dollar genomen in de verwachting dat het greenback aantrekt op basis van de uiteenlopende fundamentals ten opzichte van de eurozone.