BlackRock: ‘Bereid u voor op volatiliteit in 2015’

0

Er zijn tekenen die erop wijzen dat de volatiliteit in het nieuwe jaar zal terugkeren. Dat maakt het voor beleggers van groot belang om zich in te dekken tegen het dalingsrisico en minder met de grote stroom mee te gaan. Dat is één van de in het oog springende conclusies in de zojuist gepubliceerde outlook voor 2015 van het BlackRock Investment Institute (BII).

Deze vooruitblik, ‘Dealing with Divergence’, gaat in op de belangrijkste marktverwachtingen van het instituut inzake beleggingsideeën en visies op mogelijkheden om in 2015 een andere weg in te slaan. Het BII verwacht dat verschillen in monetair beleid en groeitrends de centrale thema’s van 2015 zullen zijn.

In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zullen de monetaire teugels waarschijnlijk worden aangetrokken nu de groei herstelt en de situatie op de arbeidsmarkt verbetert, maar elders (met name in Japan en de rest van Europa) zal het beleid naar verwachting versoepelen. De nominale risicovrije rente zal waarschijnlijk ook op de langere duur laag blijven, een klimaat waarin beleggers moeite hebben om de benodigde inkomsten te vinden.

Op de hoede zijn
Beleggers moeten op hun hoede zijn, nu de waarderingen in de meeste markten hoog zijn en het beleggersvertrouwen in het monetaire beleid groot is, zodat veel beleggers nu momentumstrategieën omarmen. “Met zulke waarderingen en een haast magisch vertrouwen in momentum, kunnen vergissingen duur uitpakken”, aldus het BII.

“Gezien de huidige lage volatiliteit is aannemelijk dat een plotselinge stijging op handen is, waardoor beleggers op het verkeerde been kunnen worden gezet,” zegt Ewen Cameron Watt, Global Chief Investment Strategist van het BII. “Ons belangrijkste advies is om hierop voorbereid te zijn en een plan te hebben klaarliggen.”

Aandelen en obligaties kunnen synchroon gaan dalen, waardoor de traditionele spreiding op losse schroeven komt te staan. Relative value-strategieën en alternatieve beleggingen kunnen dan uitkomst bieden, zegt Cameron. “Met andere woorden: het is in 2015 zaak om goed voorbereid te zijn op mogelijke ontwikkelingen.”

Wereldwijd herstel blijft traag
Wereldwijd verloopt het herstel van de financiële crisis van 2008 ongewoon traag, merkt het BII op. De nominale groei zal in 2015 in de meeste economieën naar verwachting onder de 15-jaars trend liggen, behalve in de VS en Japan.

“Veel aanwijzingen voor groei (stijgende lonen, verwachte stijging van de inflatie, een Fed die achter de feiten aanloopt en een opleving in de wereldwijde groei) leverden in 2014 te weinig op”, zegt het BII. “Prognoses over het bbp hebben de laatste tijd één ding gemeen: ze worden naar beneden bijgesteld.”

Aan de andere kant zou de huidige daling van de olieprijs, als deze aanhoudt, in 2015 een tegenwicht kunnen bieden voor de trage groei, waardoor veel economieën een groeistimulans zouden kunnen krijgen. De prijsdaling zou de inflatie in de ontwikkelde wereld kunnen afremmen.

Dit zou de roep om monetaire stimuleringsmaatregelen in zwakke economieën kunnen versterken en de obligatierente in de sterkere economieën in bedwang kunnen houden. Goedkope olie zou de consumentenvraag kunnen aanjagen en “voordelig kunnen zijn voor bepaalde opkomende landen, vanwege een gunstig effect op de handelsbalansen, minder behoefte aan overheidssubsidies en een lagere inflatie.”

VS klaar om aan te trekken
De economie van de VS zit in een cyclische opleving en is één van de weinige wereldeconomieën die het naar verwachting goed zullen doen in 2015. De stijgende dollar zal mogelijk de financiële markttrend van 2015 zijn, met gevolgen voor de hele financiële wereld, omdat de dollar wereldwijd nog steeds de belangrijkste financieringsvaluta is. Bedrijven in Europa en de opkomende markten die omzet genereren in de VS, zouden kunnen profiteren van een sterke Amerikaanse dollar.

“Een gestage groei van de werkgelegenheid, een gematigd herstel van de huizenmarkt (zij het met horten en stoten) en een stijging van de investeringen (capex) wijzen allemaal in de richting van een duurzaam herstel”, volgens het BII.

Het BII verwacht dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) in 2015 het monetaire beleid zal aanscherpen, “maar in een rustig tempo, waarbij het eindpunt waarschijnlijk lager zal liggen dan bij vorige cycli.”

Wat de impact van de hogere basisrente op Amerikaanse aandelen betreft, merkt het BII op dat er waarschijnlijk een groot verschil zal zijn tussen de performance van aandelen met een lage bèta (defensieve aandelen), die het altijd goed doen als de rente daalt (en vice versa), en aandelen met een hoge bèta (cyclische aandelen), die het vooral goed doen wanneer de rente stijgt, maar alleen als die stijging niet te sterk is. “Als de geschiedenis zich herhaalt, wordt 2015 een goed jaar voor cyclische aandelen”, voorziet het BII.

Laagvlieger met stijgingspotentieel
Het BII beschrijft de eurozone als “een laagvliegend vliegtuig dat steeds in luchtzakken terechtkomt, met de bijbehorende hortende opstijgingen en bijna-doodervaringen.” Het herstel na de laatste financiële crisis blijft achter bij dat na eerdere crises en zelfs ver achter bij het gemiddelde historische herstel.

De groei in de eurozone zou mee kunnen vallen, denkt het BII, nu de verwachtingen zo laag gespannen zijn en de Europese Centrale Bank (ECB) de door de markt gewenste volledige kwantitatieve versoepeling lijkt te gaan doorvoeren. Het ‘welvaartseffect’ van zo’n versoepeling (de impact op de consumentenuitgaven door de sterke stijging van activa) zal in de eurozone anders uitwerken dan in de VS, door het lagere eigenwoningbezit in Europa, maar de versoepeling zou wel een grote impact kunnen hebben op het consumentenvertrouwen.

Zelfs een gematigde cyclische opleving zou positief uitwerken voor de Europese risicovolle beleggingen, volgens het BII, want de lat ligt niet bijster hoog: in 2015 lijkt Griekenland de snelst-groeiende economie in de eurozone worden, hoewel dit land ook een risicofactor kan zijn, gezien de verkiezingen die waarschijnlijk begin 2015 gehouden worden.

Als ideeën om te profiteren van een potentiële opleving wijst het BBI op cyclische aandelen, zoals Europese autofabrikanten, aangezien de koersen van veel ondernemingen bijna het dieptepunt van 2008/2009 bereikt hebben, en op tegendraadse beleggingen in laag gewaardeerde producenten van luxegoederen en geïntegreerde oliemultinationals.

Japan
Japan zet alles in op de verwachting dat monetaire stimuleringsmaatregelen de economie van het land weer op gang zullen brengen, meent het BII, nu de balans van de Bank of Japan gegroeid is tot bijna 60% van het Japanse bbp.

De Bank of Japan (BoJ) koopt ook aandelen op, wat een enorme boost zou moeten geven aan de aandelenmarkten, vooral in combinatie met de beslissing van het Japanse staatspensioenfonds (met een waarde van 1.200 miljard dollar) om de beleggingen in Japanse en buitenlandse aandelen te verdubbelen. Andere pensioenfondsen en huishoudens zouden hierin kunnen meegaan en hun spaartegoeden kunnen omzetten in aandelen.

In 2015 is “de weg van de minste weerstand waarschijnlijk een (verdere) stijging van Japanse aandelen en een daling van de yen.”Andere factoren die gunstig zijn voor Japanse aandelen, is dat ze de laagste waarderingen van de ontwikkelde markten hebben, terwijl zowel de dividenden als het terugkopen van aandelen het hoogste niveau sinds zes jaar bereikt hebben en mogelijk nog verder zullen stijgen.

Het is echter niet helemaal uitgesloten dat de Japanse markt een scherpe ommezwaai maakt. Het grootste risico op de korte termijn is dat ‘Abenomics’, het plan van premier Shinzo Abe om de economie nieuw leven in te blazen en Japan na twee decennia uit het dal te tillen, zijn momentum verliest.

Groeiende verschillen
Het BII signaleert dat de verschillend tussen de opkomende markten steeds duidelijker worden, als gevolg van de verscherping van het monetaire beleid van de VS en de dalende grondstoffenprijzen. De hervormingen die volgend jaar in vele opkomende markten verwacht worden, zullen deze verschillen nog meer benadrukken.

Satellietlanden van de eurozone en Azië zullen waarschijnlijk het soepele monetaire beleid van respectievelijk de ECB en de BoJ overnemen en de rente verlagen om de groei te stimuleren. Brazilië en Rusland moeten de rente mogelijk verhogen om hun valuta te beschermen. Andere landen, zoals Mexico en China, kunnen profiteren van het economische momentum in de VS.

Al deze landen hebben volgens het BII gemeen dat traditionele exportmodellen op de proef worden gesteld, nu de groei van de export de afgelopen drie jaar nagenoeg vlak was. Dit komt doordat de vraag in de ontwikkelde landen zwak is en de locomotief van de opkomende landen, China, aan snelheid heeft verloren.

“De zwakke valuta’s van opkomende landen en lage aandelenkoersen hebben de achterblijvende groei van de export tot op zekere hoogte gecompenseerd.” Maar landen zouden meer kunnen doen om hun potentieel te gelde te maken, zoals verbetering van de infrastructuur, het overheidsapparaat en het onderwijs, en hervormingen om de economieën concurrerender te maken. “Wij zien graag dat landen die hervormingen doorvoeren, hun economieën openstellen. Relatief geringe hervormingen kunnen een groot verschil maken in de waarde van effecten.”

De aandelen van opkomende markten zijn over het algemeen goedkoop, zowel vergeleken met de aandelen van ontwikkelde markten als ten opzichte van het verleden, maar selectie van de juiste ondernemingen blijft van groot belang voor een effectieve strategie in deze sector, besluit het BII.

Beleggingsideeën van het BII voor 2015
• “Japanse en Europese aandelen zijn in trek, omdat ze goedkoop relatief goedkoop zijn en kunnen profiteren van monetaire stimuleringsmaatregelen. In de VS geven we de voorkeur aan cyclische boven defensieve aandelen, nu de Fed zijn monetaire beleid aanscherpt.”

• “We beleggen liever in bedrijfsobligaties (zoals Amerikaanse high yield-obligaties en Europese bankleningen) dan in staatsobligaties. We hebben een voorkeur voor obligaties van opkomende markten die zijn uitgegeven in harde valuta en verwachten meer van Amerikaanse Treasuries dan van staatsobligaties van andere ‘veilige havens’.”

• Activa die inkomsten opbrengen, zoals vastgoed en infrastructuur, hebben onze aandacht, maar we willen wel gecompenseerd worden voor het feit dat ze minder liquide zijn.

• Ons tegendraadse idee: sterk gedaalde grondstoffenaandelen als hedge tegen een eventuele verzwakking van de Amerikaanse dollar.

 

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie The Asset

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website en nieuwsbrief van The Asset. Het team brengt met name nieuws en visies die interessant zijn voor beleggingsprofessionals.


Kennispartners

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op 'Accepteren' hieronder, dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten