Met de keuze voor een Brexit hebben de Britten meteen de kans op een renteverhoging in de Verenigde Staten de grond in geboord. “Nu ook Europese markten minder aantrekkelijk zijn geworden voor beleggers, verschuift de aandacht weer richting de meer robuuste opkomende markten”, stelt Rob Marshall-Lee. Het hoofd van het Emerging and Asian Equity Team bij Newton, een boutique van BNY Mellon, noemt die markten een interessant en ondergewaardeerd alternatief.
Marshall-Lee stelt dat de keuze voor een Brexit significante implicaties heeft. Hoogstwaarschijnlijk zal de euro lager gaan koersen, zwakt de economische groei af en nemen de risicopremies op aandelen en obligaties toe. Verder zullen de spreads in perifere lidstaten van de Europese Unie (EU) zich verbreden in vergelijking met spreads in kernlanden van de EU.
De onzekerheid is groot en zorgen ten aanzien van een renteverhoging waar dan ook zijn voorlopig weggenomen. “Dat haalt veel druk op de opkomende markten weg”, legt Marshall-Lee uit. De markten werden zwaar geraakt tijdens de taper tantrum van 2013, toen de markt een Amerikaanse renteverhoging inprijsde maar die sindsdien uitbleef op de schamele verhoging in december 2015 na.
Marshall-Lee bestempelt het huidige klimaat als gunstig om meer blootstelling aan opkomende markten en Aziatische aandelen te zoeken. De waarderingen zijn aantrekkelijk in historisch opzicht. “Voor de langetermijnbelegger gloren kansen om te profiteren van aantrekkelijk groeipotentieel, onderdrukte marges, lage wisselkoersen en gunstige drijfveren voor toekomstige rendementen”, zegt hij. “De vooruitzichten zijn niet alleen goed voor op groei gerichte strategieën. Ook strategieën die op inkomen zijn gericht kunnen profiteren.”