De grote volatiliteit van de Chinese aandelenmarkt ontlokt veel speculatie bij verschillende grote vermogensbeheerders. Het meest uitgesproken is Ruchir Sharma, hoofd Emerging Markets bij Morgan Stanley Investment Management: “Als de groeivertraging van de Chinese economie aanhoudt, kan de groei van de wereldeconomie tot onder de 2% dalen. En dan kun je spreken van een recessie.”
Sharma, die bij Morgan Stanley meer dan 25 miljard dollar onder beheer heeft, kwam tot deze uitspraak in een interview met Bloomberg. Het zou dan de eerste wereldwijde recessie in meer dan vijftig jaar zijn die niet gepaard gaat met een krimp van de Amerikaanse economie.
“De komende jaren is China hoogstwaarschijnlijk de grootste bron van kwetsbaarheid voor de wereldeconomie. Terwijl de Chinese groei afneemt, is zijn invloed toegenomen. De tweede economie ter wereld zorgde vorig jaar voor 38% van de wereldwijde groei, in 2010 was dat nog 23%.”
De fondsbeheerder zegt vanwege de problemen Chinese aandelen te mijden. Ook aandelen in landen die voor hun groei sterk op China leunen, zoals Brazilië, Rusland en Zuid-Korea, laat hij links liggen. Hij kiest voor bedrijven in Oost-Europa en kleinere Aziatische landen als de Filipijnen, Vietnam en Pakistan.
Minder somber
Patrick Zweifel, hoofdeconoom van Pictet Asset Management, en zijn collega Luca Paolini, hoofdstrateeg, zijn minder somber over de gevolgen van de hausse en baisse van de Chinese aandelenmarkt.
Volgens hen is het risico klein dat de recente Chinese beurskrach een lagere economische groei aanwakkert. “Chinese bedrijven kunnen nog net zo makkelijk financiering krijgen en het gevaar van een financiële crisis is beperkt. Toch is het belangrijk te beseffen dat de nominale groei in China zwak blijft, hetgeen ook buiten China een deflationaire impact kan hebben.”
“De Chinese overheid heeft stevig ingegrepen om de markt te stabiliseren, waarbij in feite ingegaan werd tegen het eerdere beleid”, zeggen Zweifel en Paolini. “Die draai heeft schade toegebracht aan het vertrouwen van beleggers dat de Chinese overheid de hervorming van de economie en het financiële systeem kan overzien. China’s ambitie om een groter deel uit te maken van het wereldwijde financiële systeem, is nu ook ongeloofwaardiger: een liberaal beleid ten aanzien van de kapitaalrekening, de privatisering van staatsbedrijven, opname in de mondiale aandelenbeurs van MSCI, en de renminbi (yuan) als onderdeel van het Special Drawing Rights-mandje van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), lijken allemaal opeens minder zeker.”
Dreigingen
De interventies door de Chinese Staat zijn waarschijnlijk nog niet voorbij. “Beijing zal bij toekomstige dreigingen snel en assertief reageren. Om een aanhoudende rally te laten plaatsvinden, is volgens ons echter een krachtigere inzet van monetair en fiscaal beleid nodig. De gevolgen van de beursdalingen kunnen de besluiten van monetaire autoriteiten buiten China beïnvloeden. Zo kan de Federal Reserve de verwachte renteverhoging uitstellen; de futuresmarkt heeft de verwachte renteverhoging al op maart 2016 geraamd. Dat kan positieve gevolgen hebben voor de waarde van de RMB.”
Waarderingen voor zowel A-shares als H-shares zijn door de correctie op reëlere niveaus beland. Zweifel en Paolini: “Bepaalde bluechip-aandelen zijn daarmee aantrekkelijker geworden, maar de echte koopkansen voor Chinese en andere aandelen uit opkomende landen zullen zich pas later aandienen, aangezien de correctie waarschijnlijk nog wel even aanhoudt.”
Onzeker
Ook Allan Conway, Head of Emerging Market Equities bij Schroders, vraagt zich af welke kant het opgaat in China na de extreme volatiliteit en de forse correctie op de Chinese aandelenmarkten.
Op de korte termijn blijft het vooruitzicht volgens hem uiterst onzeker. “Speculatieve handel en beleidsmakers drukken hun stempel. Ik denk dat aandelen met gezonde fundamentals goed blijven presteren. Meer stimulering is waarschijnlijk, wat positief is voor de aandelenmarkten. Ook zullen staatsbedrijven doorgaan met schuld omruilen voor aandelen.”
Op de lange termijn denkt Conway dat China een harde landing weet te voorkomen. “China ontwikkelt zich naar een lagere gemiddelde groei en de hervormingen moeten als positief gewaardeerd worden. Rond H-aandelen is minder speculatieve handel, waarderingen daar zijn aantrekkelijker. Ondanks de volatiliteit blijft Schroders overwogen in China.”