De willekeurige koersdaling van de aandelenmarkten is reden voor de fondsbeheerders van Comgest om met een marktcommentaar over China naar buiten te komen. Hoe kijken Rob Deneke en Lodewijk van der Kroft, partners van deze vermogensbeheerder, tegen de ontwikkelingen in het land aan?
China’s economie moet gezien worden als een hybride. Enerzijds de oude, kapitaalintensieve economie, gebaseerd op investeringen en productie. “Daaraan moeten beleggers geen blootstelling zoeken. Die oude economie bepaalt nog voor een groot deel het economische plaatje van China”, aldus het tweetal.
Anderzijds is er de nieuwe economie, waar de groei gebaseerd is op consumptie en de ontwikkeling van nieuwe diensten. “Gezien deze tegengestelde krachten blijft de macro-economische onzekerheid rond China de komende tijd groot. De transitie naar de nieuwe economie is pas gedeeltelijk voltrokken en vraagt meer tijd. Gedurende die tijd worden beleggers niet blij van de krantenkoppen over het macro-nieuws.”
Deneke en Van der Kroft wijzen erop dat de prijzen van Chinese aandelen dankzij de zomercorrectie naar normaler niveau zijn teruggekeerd. De koers-winstverhouding van de Shanghai Composite is historisch 14x. De komende 12 maanden verwacht Comgest 11x. Het duo schrijft: “De aanwezigheid van minder ervaren private beleggers zorgt voor een hogere volatiliteit en meer inefficiënties. Dat blijft zo.”
Daaraan voegen ze toe: “Comgest koopt geen markten, maar bedrijven. Dat onderscheid is extra van belang in China. Het is zaak de bedrijven te selecteren die een winstgroei kunnen realiseren in een vertragende economie.”
Download hier het volledige marktcommentaar over China van Rob Deneke en Lodewijk van der Kroft