China zal het komende jaar nog harder proberen om de criteria van indexbouwer Morgan Stanley Capital International (MSCI) te halen. Daarmee is de kans aanzienlijk dat het land binnen twaalf maanden gaat toetreden tot de MSCI-index voor opkomende markten. Dat meent Luke Spajic, portefeuillebeheerder bij Pimco.
Recent besliste MSCI om voorlopig geen binnenlandse Chinese aandelen op te nemen in zijn index voor opkomende markten. Volgens Spajic volgt MSCI daarmee de visie van zijn klanten: de wereldwijde beleggers die de index gebruiken als ijkpunt voor het samenstellen van portefeuilles en het meten van hun prestaties.
“Om de beslissing wat perspectief te geven: de Chinese aandelenmarkt is de op een na grootste in de wereld”, aldus Spajic. “Wereldwijde beleggers zullen deze aandelen vroeg of laat moeten opnemen in hun portefeuilles, maar met de aankondiging van MSCI kunnen ze dat nog even uitstellen.”
Spajic: “Er zijn verschillende redenen waarom beleggers het proces willen vertragen. De eerste en meest zichtbare heeft te maken met de Chinese groeivertraging en de onzekerheid over zijn valutabeleid. Die hebben het afgelopen jaar aanzienlijke volatiliteit veroorzaakt op de aandelenmarkten van China en daarbuiten, met name in augustus vorig jaar en begin 2016. De Chinese aandelenmarkten ondervinden nog steeds moeite om op basis van de lokale vraag een bodemwaardering te vinden.”
Wereldwijde beleggers zijn misschien nog meer bezorgd over de toegang tot hun geïnvesteerde fondsen, weet Spajic. “De Chinese autoriteiten hebben de toegang tot de lokale A-aandelen aanzienlijk verbeterd, maar maandelijks mag er nog steeds maximaal 20% gerepatrieerd worden. Bovendien moeten de Chinese autoriteiten nog de recent aangekondigde wijzigingen in het Qualified Foreign Institutional Investor (QFII) programma uitvoeren en de nieuwe regels verduidelijken voor het schorsen van de aandelenhandel.”
Het hoeft volgens Spajic dan ook niet te verbazen dat wereldwijde beleggers meer veranderingen willen zien voor ze Chinese lokale aandelen toevoegen aan hun portefeuilles. “Toch valt op dat ze niet alle deuren dichtgooien: als de ontwikkeling zich doorzet, zal MSCI zijn besluit herzien, nog voor de volgende geplande indexherziening over twaalf maanden. We verwachten dat de Chinese autoriteiten nog harder zullen proberen om de criteria van MSCI het komende jaar te vervullen.”