De BRIC’s zijn niet meer de succesformule van vroeger, maar er staan genoeg andere opkomende markten klaar om het stokje over te nemen. Zo meldt Wim-Hein Pals, hoofd van het Robeco Emerging Markets-team. Hij geeft een overzicht van de tegenvallende én kansrijke opkomende markten.
Ruim een decennium dachten beleggers dat investeren in de vier BRIC-landen de gemakkelijkste manier was om te profiteren van groei in opkomende markten. Maar simplificatie is niet altijd de beste aanpak.
Toen Jim O’Neill, Chief Economist bij Goldman Sachs AM, de term BRIC introduceerde, werd deze snel omarmd door veel vermogensbeheerders wereldwijd. BRIC-fondsen boden beleggers een eenvoudige manier om exposure te krijgen naar de aandelenmarkten van de vier grootste opkomende markten: Brazilië, Rusland, India en China. De BRIC-fondsen waren een commercieel succes, maar nu is het economische tij voor twee van deze Big Four-economieën gekeerd.
Brazilië stelt teleur
“Brazilië stelt al jaren zwaar teleur. Weinig van wat president Dilma Rousseff heeft gedaan, heeft goed uitgepakt. En het corruptieschandaal waar Petrobras momenteel bij betrokken is, eist zijn tol”, meldt Pals. “Op de lange termijn kan dit gunstig zijn, maar het land voelt nu de pijn. De economische groei is al jaren laag en Brazilië stevent af op een recessie.”
Als je kijkt naar al het potentieel van Brazilië zou een groei van 5% of 6% per jaar haalbaar moeten zijn, vergelijkbaar met het niveau van landen als Indonesië en Turkije. “Maar de afgelopen tien jaar kwam Brazilië niet verder dan 1-2% groei per jaar. Een slecht politiek beleid, corruptie en mismanagement, zowel op micro- als macroniveau, hebben een verwoestend effect gehad op de economische groei”, voegt Pals toe.
In Rusland is het om voor de hand liggende redenen niet veel beter: De economie lijdt onder de economische sancties en de dalende energieprijzen. “Bedrijven investeren minder, zo ook de grote oliemaatschappijen. De consumentenbestedingen nemen af en de inflatie is gestegen tot dubbele cijfers,” zegt Pals. De moord op Boris Nemtsof, een beruchte tegenstander van president Vladimir Poetin, heeft laten zien hoe gespannen ook de politieke situatie in het land is.
China en India staan er momenteel veel beter voor, denkt Pals. “We zijn positief over beide landen. India is zowel cyclisch als structureel aantrekkelijk; China heeft wat cyclische problemen maar is wel structureel aantrekkelijk.” India heeft een begroting opgesteld die gunstig is voor het bedrijfsleven en het hervormingsprogramma van president Modi lijkt effect te hebben. Het land stevent af op een groei van 8 tot 8,5% dit jaar, en dat is meer dan China met 7%.
Niet beperken tot vier landen
Tijdens de hoogtijdagen van de BRIC-fondsen was Robeco één van de vermogensbeheerders die niet zo’n fonds introduceerde. “We hebben nooit begrepen waarom beleggers hun exposure naar opkomende markten zouden moeten beperken tot vier landen”, legt Pals uit. “Andere groeilanden bieden nog zoveel waarde. Neem bijvoorbeeld de regio Latijns-Amerika.”
“De Andeslanden, te weten Peru, Chili en Colombia, hebben gezamenlijk meer te bieden dan Brazilië”, zegt hij. “Peru is nog erg zwak, maar kan een sterke opmars maken als de groei aantrekt. Colombia zou kunnen profiteren van een ‘vredesdividend’ als de oorlog met FARC tot een einde komt. En Chili heeft een rijke economie dankzij de koperbronnen.”
Volgens Pals is Azië op dit moment echter nog aantrekkelijker. “De ASEAN-landen (Associatie van Zuidoost-Aziatische landen) zijn erg duur geworden, maar we zien veel potentieel in Indonesië en Zuid-Korea. Indonesië heeft goede demografische kenmerken en een nieuwe president die hervormingen nastreeft. Zuid-Korea wordt nog steeds traditioneel laag gewaardeerd, wat het land aantrekkelijk maakt voor beleggers. Op de lange termijn zal deze ‘Koreaanse korting’ verdwijnen als de corporate governance verder verbetert, de dividenduitkeringen toenemen en steeds meer actieve aandeelhouders bedrijven aansporen om hun ESG-beleid te verbeteren.”