“De directe impact van de devaluatie van de Chinese munt op Europese aandelen is beperkt. Wel zijn er bepaalde sectoren en bedrijven die een grotere blootstelling kennen en dus geraakt kunnen worden”, schrijft Martin Skanberg, Europese aandelenspecialist bij Schroders, in een QuickView.
Naar de achterliggende reden van de devaluatie wordt nog gegist, volgens Skanberg. “Het kan politiek gemotiveerd zijn omdat China een meer marktgedreven wisselkoers van de yuan wenst, zodat opname van de munt in het Special Drawing Rights-mandje van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mogelijk wordt gemaakt. Maar de markten houden ook rekening met zwakkere fundamentals voor de Chinese economie, nu de groei van het bbp afneemt en de handel krimpt, waarbij zowel de import als de export op een aanzienlijk lager niveau ligt.”
Gematigde impact
Een mogelijk gevolg van de devaluatie van de yuan dat Skanberg ziet, is een toename van geïmporteerde deflatoire druk in de eurozone. “Aan de andere kant kan dit tot uitbreiding van de steunmaatregelen van de ECB leiden, waarmee Europese aandelen op zich worden gesteund.”
Desalniettemin, vanuit Europa gaat 6% van de export naar China en 10% van de import komt uit dat land. Skanberg: “Voor de eurozone is de handel binnen de muntunie van groter belang. Een zwakkere yuan zorgt voor lagere exportopbrengsten, maar ook lagere importprijzen. Ik schat de blootstelling van Europese aandelen aan Chinese verkopen op zo’n 6%. Daarom voorspel ik een matige impact van de valutaschommelingen op de eurozone.
Luxegoederen
De sectoren die harder geraakt worden dan andere zijn onder meer luxegoederen, technologie, automotive, kapitaalgoederen, chemie en mijnbedrijven. “Dat komt doordat deze sectoren hun omgerekende winsten zien afnemen en te maken krijgen met hevigere concurrentie van Chinese producenten die van een lagere yuan profiteren”, zegt Skanberg.
Lees hier de Quickview ‘How will China’s devaluation impact eurozone equities?’