De geplande beursgang van ABN Amro op 20 november is Europa’s interessantste beursintroductie sinds jaren. Dit oordeel velt Peter Garnry, Head of Equity Strategy bij Saxo Bank. Volgens hem is het aandeel met een geplande prijs van 16 à 20 euro per aandeel zeer aantrekkelijk en zelfs erg goedkoop. Garnry legt uit waarom.
ABN Amro doet het in financieel opzicht beter dan zijn Europese peers. Op basis van de cijfers in de beursgangprospectus, schat Saxo Bank de winst in 2015 op 2,16 miljard euro.
Dat komt overeen met een return on equity van 13,7 %. De gemiddelde prijs van 18 euro betekent een price-to-book ratio van 1,05x. Andere Europese banken handelen tegen gemiddeld 0,96x.
Bovendien heeft de Nederlandse economie sinds de financiële crises beter gepresteerd dan andere Europese economieën en de vooruitzichten voor 2016 zijn eveneens gunstig. De macro-economie en fiscale veranderingen zijn een wind in de rug voor het aandeel van ABN Amro.
Op basis van beschikbare cijfers van vergelijkbare Europese banken denkt Garnry dat het aandeel veel (39%) duurder dan de18 euro mid price zou kunnen zijn, tot 39% hoger. Van de 36 Europese banken in de STOXX 600, is alleen Crédit Agricole meer onjuist geprijsd.
“Als de Nederlandse Staat de price range niet verandert, dan ziet Garnry zeer veel potentieel rendement in het aandeel tot een prijs van 25 euro. Ook daarboven is er nog waarde te halen maar zijn de toekomstige rendementen wel een stuk minder.”
De Staat biedt 188 miljoen aandelen aan voor het publiek, in combinatie met een overtoewijzingsoptie aan de underwriters van 28,2 miljoen aandelen. Als die optie wordt gelicht, hetgeen Garnry verwacht, verkoopt de Staat een belang van 23% en behoudt het een controlerende meerderheid.
Hij verwacht een free float van 216,2 miljoen aandelen. Op basis van de gemiddelde prijs van 18 euro zal er elke dag voor circa 18,7 miljoen euro aan aandelen van ABN Amro worden verhandeld.
Klik hier voor de complete analyse inzake het aandeel van ABN Amro