De best presterende markt dit jaar is tot nu toe Japan. Het land van de rijzende zon sluit aan bij de voorkeur van beleggers voor markten met een superieure winstgroei, ruimhartig monetair beleid, een hoge risicopremie op aandelen en het vooruitzicht van structurele hervormingen en betere corporate governance.
De winstherzieningen in Japan zijn positief en de winstgroei wordt niet alleen aangedreven door een zwakkere yen en een hogere economische groei, wat beide cyclische elementen zijn, maar ook door structurele veranderingen in het gedrag van ondernemingen.
Onder invloed van institutionele krachten van bovenaf, voltrekt zich een gedragsverschuiving in Japanse bedrijven. In de toekomst zal geleidelijk ook meer aandacht gaan naar de creatie van aandeelhouderswaarde.
Cruciale veranderingen
Belangrijke nieuwe regelgeving is onder meer de per juni in werking getreden Corporate Governance Code, die bedrijven ertoe aanzet om rendementsdoelen te stellen en de strategische argumenten uit te leggen achter gedeeld aandeelhouderschap. Daarnaast moedigt de Japan Stewardship Code beleggers aan om hun stem meer te laten horen. Verder proberen belastinghervormingen het effectieve gebruik van kapitaal te sturen.
De eerste effecten zijn al zichtbaar in de vorm van meer inkoop van eigen aandelen en hogere dividenden. In 2014 stegen deze naar 12 biljoen yen, het dubbele van het bedrag dat in 2009 werd uitgekeerd en een nieuw record. Na verloop van tijd zal dit leiden tot een meer ‘westers’ niveau van rendement op eigen vermogen (REV) en een hogere koers/boekwaarde-ratio.
In de tussentijd blijft Abenomics progressie boeken, geholpen door het feit dat de Liberale Democratische Partij (LDP) sterker staat om structurele hervormingen door te voeren. De regionale verkiezingen in april bevestigden dat de LDP momenteel de enige dominante kracht is in het politieke landschap. Het doel van ingediende wetsvoorstellen tijdens de huidige parlementsperiode is om de groei van de Japanse economie naar een structureel hoger niveau te tillen.
Dan is er ook de Bank of Japan (BoJ), die klaar staat om in te grijpen zodra het nodig is. De inflatie is achtergebleven bij de verwachtingen en de BoJ heeft het verwachte moment waarop het beoogde inflatieniveau van 2% wordt bereikt al verschoven van 2015 naar de eerste helft van 2016. Zonder extra beleidsversoepeling zouden de marktparticipanten wel eens vraagtekens kunnen gaan zetten bij de inzet van de BoJ om de inflatiedoelstelling te bereiken.
Waarderingen
Een andere belangrijke factor in Japan is de waardering. De Japanse risicopremie op aandelen is 4,8%. Dat is 1,6 standaarddeviatie boven het gemiddelde op lange termijn en 0,5% boven het mondiale gemiddelde. Op koers/winst-basis, zijn de Japanse en Europese markt nagenoeg hetzelfde gewaardeerd.
Gecorrigeerd naar de andere sectorsamenstelling, is de Japanse aandelenmarkt echter 12% goedkoper, waarbij slechts twee van de tien sectoren (Nutsbedrijven en Gezondheidszorg) duurder zijn dan in de eurozone. Op koers/boekwaarde-basis is Japan zelfs 27% goedkoper, maar dat heeft uiteraard te maken met het lagere REV-niveau van Japanse ondernemingen (6,8%, tegenover 8,9% in de eurozone).
Zoals eerder gezegd zijn wij van mening dat Japan geleidelijk de kloof met de andere regio’s zal dichten, dankzij structurele gedragsveranderingen. Tenslotte is het momentum qua koersen en kapitaalstromen positief. Al met al zijn er dus meer dan genoeg redenen om vast te houden aan onze overweging en deze zelfs uit te breiden.