“Europese aandelen zullen Amerikaanse aandelen outperformen.” Dit voorspelt Lars Kreckel, Global Equity Strategist bij Legal & General Investment Management (LGIM) voor dit jaar. Hij ziet het helemaal zitten wat betreft de vooruitzichten voor de Europese aandelenmarkt in vergelijking met de Amerikaanse aandelenmarkt.
LGIM is nu ruim een jaar ‘overweight’ op Europese aandelen versus Amerikaanse aandelen. Na een correctie in de herfst, besloot LGIM om zijn overwogen positie te behouden als anticipatie op de potentiële monetaire verruiming door de Europese Centrale Bank (ECB). In januari 2015 heeft de asset manager zijn positie zelfs verder uitgebouwd. De verklaring: een aantal macro-ontwikkelingen die de investeringscasus in Europa’s voordeel heeft verbeterd.
Kreckel zegt dat Europese aandelen in vergelijking met de Verenigde Staten structureel slechter hebben gepresteerd sinds het begin van de crisis bijna acht jaar geleden. Hij ziet op de lange termijn geen reden om zijn sceptische houding over de economische vooruitzichten van de regio te herzien, maar er is een aantal tijdelijke en cyclische factoren die samenkomen in Europa’s voordeel.
Wisselkoersen
Dat stemt meer optimistisch. Wanneer zal Europa de Verenigde Staten dan wel outperformen’? “De meest duidelijke verandering is de grote verschuiving in valuta”, aldus Kreckel. “Een sterke waardestijging van de dollar van bijna 20% en een gelijktijdige scherpe waardevermindering van de euro van meer dan 10%. Wisselkoersen veranderen onze mening over aandelen niet vaak, maar in dit geval is de verschuiving groot genoeg om het verschil te maken.”
Een grotere positieve verandering voor de markten komt door de impact van lagere olieprijzen, zo vervolgt Kreckel. “Wij vertrouwen erop dat Europese bedrijfswinsten meer zullen profiteren van lagere olieprijzen dan de Amerkaanse bedrijfswinsten, onder meer doordat EuroStoxx bedrijven meer olie-intensief zijn dan S&P 500-bedrijven.”
Meer verschillen
Voorts onderstreept hij dat de verschillen in financieringskosten voor bedrijven sterk uiteen lopen in de verschillende regio’s. “De tarieven waartegen beursgenoteerde bedrijven kunnen lenen in de eurozone en de VS geven het voordeel aan Europa, met name door de groeiende wig tussen Duitse obligaties en US Treasury yields.”
Het monetaire beleid in beide regio’s is al sterk uiteengelopen, maar er zijn volgens hem weinig redenen om aan te nemen dat deze trend snel zal omkeren. “We blijven verwachten dat de Federal Reserve de rentetarieven geleidelijk zal verhogen halverwege dit jaar, terwijl de ECB nu pas begint met een grootschalig opkoopprogramma dat ten minste tot ver in 2016 zal duren.”