De beurskoersen in Japan gingen recent wederom hard onderuit. Dat kwam door de zakkende olieprijzen en nervositeit over de Chinese economie. Door het heersende negatieve sentiment is de index sinds begin dit jaar met 9,1% gekelderd. Drie portefeuillebeheerders van het Fidelity beleggingsteam in Tokio zien het echter niet al te somber is.
Kok Wei Yee ziet in het huidige marktsentiment een herhaling van augustus 2015. “De binnenlandse economie doet het betrekkelijk goed en de arbeidsmarkt is sterk.”
Hij constateert dat aandelen redelijk gunstig zijn gewaardeerd. Er veel bedrijven van goede kwaliteit die een koers-winstverhouding hebben van 10 tot 12. De Japanse centrale bank en de overheid zullen beleidsmaatregelen doorvoeren als de onderliggende reële vraag problemen oplevert.”
Kwetsbare vooruitzichten
Hiroyuki Ito spreekt van kwetsbare vooruitzichten voor wereldwijde fundamentals, vooral in opkomende markten en olieproducerende landen. Toch maakt hij zich niet al te druk over de Japanse aandelenmarkt, want grondstoffenaandelen wegen nauwelijks op de index en de daling van de olieprijzen is juist heel gunstig voor de Japanse economie.
“Japanse aandelen zijn gunstig gewaardeerd, zeker in vergelijking met aandelen uit andere ontwikkelde landen”, zegt Ito. Hij ziet kansen in binnenlandse sectoren als media, detailhandel, landbouw en communicatie. Ook ziet hij brood in nu nog laag gewaardeerde exporteurs. “Als een economisch herstel zich aandient, surfen dit soort bedrijven al snel mee op de hogere golven.”
Winstgroei
Nicholas Price meent dat de nervositeit op de beurzen mede veroorzaakt wordt door het feit dat Japan vrij afhankelijk is van het economische klimaat in opkomende landen en China. Hij verwacht wel dat de binnenlandse vraag opbloeit.
Dit wordt ondersteund door hogere lonen en meer toerisme. “Het bedrijfsleven zal ook dit jaar een winstgroei laten zien en verbeteringen in de bedrijfsstructuur (corporate governance) zullen het aandeelhoudersvertrouwen mede een boost geven.”