De financiële markten zijn gebaat bij economische vitaliteit in de Verenigde Staten en China, maar het beste medicijn tegen nervositeit is als er een eind komt aan de stijging van de dollar en de daling van de olieprijs. Dat zegt Ann-Katrin Petersen, vice-president Global Capital Markets en Thematic Research bij Allianz Global Investors (AllianzGI).
Zij vervatte haar visie in een ‘Capital Markets Monthly’ van de Duitse vermogensbeheerder. Petersen stelt dat beleggers dit jaar met grote volatiliteit rekening dienen te houden en er doemen donkere wolken op boven risicovolle beleggingscategorieën.
Petersen wijst op een vrij zwak winstklimaat; aanhoudende bezorgdheid over de groeivooruitzichten in sommige opkomende markten, met name China; onzekerheid over de toekomstige rentestappen van de Federal Reserve; geopolitieke gebeurtenissen; liquiditeitsrisico’s en de waardering van sommige beleggingscategorieën houden de financiële markten in hun greep. “Daarom is een defensieve allocatie aan te raden.”
Angel eruit trekken
De koers van de dollar ligt nog altijd zo’n 20% boven het gemiddelde van het tweede kwartaal van 2014, dus op het niveau van vóór het begin van de grote rally. Petersen vindt dat de sterke opwaartse trend in een vrij gevorderd stadium zit waarbij de groeiende twijfel over de cyclus van de renteverhogingen van de Fed meeweegt.
“De financiële markten weten niet goed hoe ze de daling van de olieprijs moeten interpreteren. Een herstel zou de angel uit de nervositeit van de markten halen. Er zijn ook signalen dat de olieprijs geleidelijk uitbodemt.” Petersen ziet dat de termijnprijzen een opwaartse trend vertonen en zij signaleert tevens hoop dat Iran zich bij de productiebeperkingsplannen van de Organization of Petroleum Exporting Countries (Opec) aansluit.
Dividenden
Maar het gat tussen de totale inflatie (inclusief energie) en de kerninflatie (exclusief energie) is nog niet gedicht. “De daling van de olieprijs van begin dit jaar heeft het basiseffect van de olieprijsdaling van eind 2014 alweer geheel tenietgedaan.” In deze rumoerige markten en door de grote onzekerheden die in het verschiet liggen, kunnen beleggers naar inziens van Petersen beter in defensieve aandelen beleggen. En dan met name in de eurozone.
“Aandelen in deze regio, in tegenstelling tot die in de VS, zijn vaak aantrekkelijk geprijsd op basis van de Shiller koers-winstverhouding.” Haar conclusie: “In zo’n omgeving met een lage groei en lage reële rendementen vormen dividenden naar verwachting een belangrijke rendementsbron uit aandelen.”
Lees hier de gehele kijk van Ann-Katrin Petersen in de Capital Markets Monthly