Nu de eerste schrik na de uitslag van het referendum over de Brexit is weggeëbd, wordt het tijd om de schade op te nemen die is ontstaan op de financiële markten. Mike Amey en Jerome Schneider, beiden portefeuillebeheerder bij Pimco, vinden dat de schade wel meevalt. Maar ze houden wel een vinger aan de pols.
Amey stelt dat de uitslag van het referendum vooral gevolgen lijkt te hebben voor het Verenigd Koninkrijk zelf. “De grootste bewegingen waren op de dag na de uitslag te zien in Britse beleggingscategorieën. Het Britse pond, Britse staatsobligaties en Britse bankaandelen liepen harde klappen op”, schrijft hij. “Maar voor het referendum gingen de markten uit van een Bremain. Het Britse pond steeg toen flink ten opzichte van de dollar. Na de uitslag verloor het pond 12%.”
Volgens Amey zakten de niveaus vrijdag terug naar die van voor het referendum. Hij wijst er verder op dat de grootste Amerikaanse staatsobligaties profiteerden van de vlucht naar kwaliteit. “De marktbewegingen wijzen erop dat de Brexit vooral in het VK gevolgen heeft, en niet zozeer op mondiaal niveau”, concludeert hij.
In tegenstelling tot de markten was er bij centrale banken relatieve kalmte, zegt zijn collega Schneider. Met de instrumenten die centrale banken hadden toegezegd paraat te hebben, werd kennelijk de bezorgdheid beperkt over mogelijke problemen omtrent prijsvolatiliteit en liquiditeit. “Op de kortetermijnmarkten zijn vooralsnog weinig tekenen van oplopende spanning te zien”, is zijn conclusie.
Amey en Schneider constateren dat de gevolgen van de uitkomst van het referendum vooralsnog te overzien zijn, maar beiden wijzen erop dat er nog veel onzekerheden zijn en dat veranderingen goed in de gaten moeten worden gehouden.
Lees hier het blog van Mike Amey
Lees hier het blog van Jerome Schneider