Een substantieel lagere euro en olieprijs stuwen de groei en de bedrijfswinsten in Duitsland hoger. Het grootste risico vormt de vraag vanuit de opkomende markten, stelt BNY Mellon in een analyse van de Duitse economie.
De Bundesbank verwacht een langzaam aantrekkende groei in Duitsland. De cijfers van december laten nog geen cyclische verbetering zien, maar ook geen recessie tendensen. Groei in 2015 hangt in hoge mate af van de internationale setting.
Zo’n tien jaar geleden was Duitsland nog ‘brekebeen van Europa’, maar ondertussen heeft land zich omgetoverd tot ‘economische powerhouse’, zo meent Holger Fahrinkrug, hoofdeconoom bij Meriten, een onderdeel van BNY Mellon.
“De perceptie van de economische prestaties van Duitsland heeft veel weg van een achtbaan. De Duitse economie is vandaag in veel betere vorm dan aan het begin van deze eeuw, maar de verwachtingen ten aanzien van de bijdrage aan groei van de eurozone, of zelfs de wereldeconomie, zijn nogal overdreven.”
BNY Mellon zet in de analyse van de Duitse economie de sterke en zwakke kanten op een rij, met commentaar daarop vanuit de diverse boutiques van de vermogensbeheerder.
Sterkte/zwakte-analyse van Duitsland:
• Werkgelegenheid en loonontwikkeling
Duitsland heeft laagste werkloosheidscijfer sinds 1991, voert het minimumloon in en de lonen zullen stijgen over 2015.
• Demografie
De verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd zorgt voor een tekort aan ervaren arbeiders. Werkgelegenheid en groei kan alleen op peil blijven door buitenlandse werknemers.
• Consumenten
Duitsers sparen meer dan dat zij spenderen.
• Inflatie
kan inflatie over een paar jaar een probleem zijn met een lage werkloosheid, een zwakke euro die de export stimuleert, een nieuw minimumloon, de rente ultralaag en nog steeds dalend alsmede stijgende vastgoedprijzen?
• Industriële output
Cijfers laten een gebrek aan momentum zien. Recente wetgeving, hogere loonafspraken en ongunstige demografische ontwikkeling kunnen bijdragen tot een verlies aan concurrentievermogen op de middellange tot lange termijn. De focus van Duitsland op export kan zowel een zegen als een vloek zijn.
• Bedrijfsleven
Goed gepositioneerd en breed gespreid over alle kernsectoren.
• Aandelenprestaties
De DAX heeft sterk geprofiteerd van de aankondiging dat de Europese Centrale Bank (ECB) op grote schaal gaat verruimen. Ook zit de index vol met bedrijven die kunnen profiteren van een zwakkere euro. De grootste bedreiging is een zwakkere vraag uit de belangrijke opkomende markten.
• Euro, QE en ECB
Mario Draghi is niet erg populair in Duitsland, maar tot nu toe reageren de markten uitgesproken positief op zijn beleid. QE kan de katalysator zijn die het herstel in de eurozone in gang zet.
• Politiek
Eurosceptische partijen zijn in opkomst. De opkomst van populistische partijen aan de linker- en rechterflank vormen een bedreiging voor de eurozone van gelijke omvang als de schuldencrisis in 2011.