Eric Voravong, analist bij Comgest, treedt naar voren met een ontrafeling van het raadsel van de goede prestaties bij groeibeleggen gericht op de lange termijn. “Veel mensen die beweren dat zij lange termijn beleggers zijn, zijn niets anders dan overactieve handelaren. Zij kopen een aandeel onder de intrinsieke waarde, maar als de koers is teruggekeerd tot de werkelijke waarde, dan zien zij geen reden meer om het in portefeuille te houden.”
Dit is dus niets anders dan een ‘buy-and-sell’-strategie, stelt Voravong. Hij vindt dat de markt het begrip van waardering veel te bekrompen benadert.. Men doet voorkomen alsof ‘value’ een statische foto is, in plaats van een film. Alsof de waarde van een bedrijf een vast gegeven is, in plaats van iets dat organisch zich ontwikkelt.
In zijn optiek is een ‘quality growth’-belegger is een echte langetermijnbelegger, die een asset in portefeuille houdt. Er is echter sprake van een raadsel bij beleggen op de lange termijn. “Om het te kunnen begrijpen is een dynamische benadering vereist”, aldus de analist. “Het is niet genoeg om een aandeel langdurig in portefeuille te houden, om het enkel tegen een lage waardering te kopen. De goede marktprestaties moeten gedreven worden door een continue kasstroomontwikkeling, die de verwachtingen overtreft.”
Waardevermeerdering
Voravong neemt Coca-Cola als voorbeeld, waar een hypothetische op de lange termijn gerichte belegger van het eerste uur een onvoorstelbaar rendement zou hebben behaald. Een aandeel van 40 dollar bij de beursintroductie zou nu een onwaarschijnlijke marktwaarde vertegenwoordigen van 5 miljoen dollar.
Drie zaken spelen volgens hem een rol in het proces van langdurige waardevermeerdering. “De kracht van ‘compounding’, de enorme groeivermeerdering komt door het exponentiële effect van lange termijn groei. Ten tweede het belang van herbeleggen van dividend. De enorme waardevermeerdering is mede te danken aan het opnieuw beleggen van het uitgekeerde dividend. En dan is er nog het fenomeen dat de marktprijs in lijn beweegt met de winstontwikkeling. Dit brengt stabiliteit in de multiples.
“Het mechanisme van outperformance op de lange termijn werkt dankzij het exponentiële effect dat de groeiomvang en vooral de duurzaamheid ervan heeft op de intrinsieke waarde. Dit zorgt voor een duurzaam verschil tussen prijs en waardering”, onderstreept Voravong.
Duurzame groei
Op den duur zouden de prijzen in lijn moeten komen met de waardering, zo vervolgt hij. “Als kasstromen en winst kwartaal na kwartaal gepresenteerd worden, zou daarop geanticipeerd kunnen worden. Het verschil zit hem echter in de duurzaamheid. De verwachte groei wordt verondersteld na verloop van tijd af te nemen, terwijl deze trend zich feitelijk voortzet. Dit is iets wat vaak voorkomt bij lange termijn groeiaandelen.”
Voravong geeft te kennen dat de waarderingen van analisten zich baseren op de aanname van een bepaalde groeicyclus, terwijl in werkelijkheid de groei jaar na jaar aanhoudt. Een bedrijf hoeft dan niet eens de verwachtingen te overtreffen, het enige is dat de groei duurzaam moet zijn.
Voravong toont in deze paper aan dat er aandelen bestaan, die een groeibelegger kan kopen en houden voor een lange termijn, omdat de waardering de potentie heeft om zich verder te ontwikkelen en langdurig goede rendementen te leveren.
Een van de meest fundamentele wetten voor beleggen is de wet van ‘compounding’ en dat is ook de rationale voor beleggen op de lange termijn. Het zorgt voor een exponentieel effect van de langdurige groei op de waardering. Van doorslaggevend belang is wel dat er sprake is van een lange groeihorizon. Daarom zijn er een aantal kwalitatieve factoren, waar een aandeel aan moet voldoen.
Lees meer in de white paper van Eric Voravong, getiteld ‘The long-term growth conundrum’