Als gevolg van het nulrentebeleid van de centrale banken beschouwen beleggers de minste beurscorrectie nog altijd als een koopkans. Dat is de mening van Guy Wagner, Chief Investment Officer bij Banque de Luxembourg, en van zijn team, in een analyse.
Na een korte correctie tussen eind juli en half augustus hebben de Europese en Amerikaanse beurzen zich opnieuw herpakt. Voor het eerst sinds zijn bestaan is de S&P 500, de belangrijkste Amerikaanse index, boven de 2000 punten gestegen. “Als gevolg van het nulrentebeleid van de centrale banken beschouwen beleggers de minste beurscorrectie nog altijd als een koopkans”, zegt Wagner.
“De geopolitieke onzekerheid blijft het grootste risico voor aandelen. Een verdere escalatie van het conflict tussen het Westen en Rusland in de context van de crisis in Oekraïne kan in de komende maanden drukken op de economische groei en de financiële markten.”
Hoogste bbp-groei
Momenteel is weinig beweging te merken in de wereldwijde economische groei. Wat de ontwikkelde landen betreft zijn de groeipercentages van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nog altijd de hoogste. “In Europa blijft het herstel van de economische activiteit broos als gevolg van de blijvend zwakke kredietverlening door banken en de impact van de crisis in Oekraïne op het conjunctuurklimaat in Europa, en meer bepaald in Duitsland”, aldus de Luxemburgse econoom.
Klik hier voor de septemberblog van Guy Wagner
In Japan is de koopkracht van de huishoudens gedaald als gevolg van de zwakke stijging van de lonen en de toenemende inflatie, en dat kan volgens Wagner het economische herstel bemoeilijken. “In China heeft het herstelbeleid van de overheid gezorgd voor een stabiele economische groei, waarvan de kracht de afgelopen jaren echter danig verzwakt is.”
Ingrijpen van de ECB
In augustus vond geen vergadering van de Federal Reserve plaats. Op het jaarlijkse symposium van de centrale bankiers heeft Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve, nog eens bevestigd dat een duidelijke verbetering van de arbeidsmarkt de bepalende factor zou zijn voor een vroeger dan geplande rentestijging.
Op diezelfde bijeenkomst liet Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), horen dat een opkoopprogramma voor activa in voorbereiding was. Wagner: “Rekening houdend met de zwakke inflatie en kredietverlening in de eurozone lijkt het steeds waarschijnlijker dat we in de nabije toekomst een kwantitatieve monetaire versoepeling van de ECB mogen verwachten.”
Ondanks het al uitzonderlijk lage niveau blijven de obligatierendementen in de eurozone en in de VS dalen. In het algemeen blijven de obligatierendementen van de ontwikkelde landen weinig aantrekkelijk. “De zwakke inflatiedruk en het uitblijven van het vooruitzicht op een rentestijging door de grote centrale banken pleiten echter niet in het voordeel van een spoedige stijging van de lange rente”, besluit Wagner.