ING Investment Management (ING IM) verwacht dat de lagere olieprijs een impuls geeft aan de wereldwijde consumptie en dus aan de groei van de wereldeconomie. “Dat is een van de redenen waarom wij onze positie in aandelen hebben vergroot.”
De vermogensbeheerder ziet ook wel een schaduwzijde aan de sterke daling van de olieprijs. Die heeft namelijk geleid tot een flinke toename van de volatiliteit op de financiële markten, met name op de markten voor high yield-leningen en obligaties van opkomende markten (EMD).
ING IM: “Per saldo is de daling van de olieprijs gunstig voor de wereldwijde groei. In essentie is de prijsdaling een overdracht van reëel inkomen binnen de wereldeconomie, weg van olie-exporteurs die een relatief grote neiging hebben om te sparen. Immers, zij bezitten een eindige (olie)bron en willen ook ver nadat deze is ‘opgedroogd’ van de opbrengsten profiteren.”
Minder neiging tot sparen
Olie-importeurs daarentegen hebben veel minder neiging tot sparen, mede omdat de lagere olieprijs disproportioneel ten goede komt aan consumenten met lage inkomens (voor wie energie een groot deel van het consumptiemandje beslaat), aldus de beleggingsbeheerder.
“Het netto-effect van dalende olieprijzen is dus een afname van het wereldwijde surplus aan besparingen (dit surplus ontstaat als een land meer spaart dan investeert) en een stijging van de wereldwijde consumptie. De daling van de olieprijs werkt als een belastingverlaging voor consumenten – en de consumptie vormt het leeuwendeel van het bruto binnenlands product (bbp).”
Effect op inflatie
ING IM voegt er wel aan toe dat het verre van duidelijk is of de olieprijs al een nieuw evenwichtsniveau heeft bereikt. “Een aanbodreactie, in de vorm van productieverlagingen, is goed mogelijk. Daardoor zou de olieprijs weer kunnen stijgen. Een snelle terugkeer naar niveaus van 100 dollar of meer is echter erg onwaarschijnlijk. Een ander gevolg van de lagere olieprijs is afnemende inflatie.”
Dit kan ook effect hebben op de inflatieverwachtingen. “In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zal dit effect naar verwachting beperkt zijn. Echter, in een traag groeiende economie met aanhoudend lage inflatie, zoals de eurozone en Japan, bestaat het risico dat lagere olieprijzen tot neerwaartse druk op de inflatieverwachtingen leiden.”