Zaterdag gaan de Nigerianen, na een eerder uitstel, alsnog naar de stembus. In de grootste economie van Afrika heeft terreurbeweging Boko Haram gaandeweg meer terrein gewonnen. Kevin Daly, Fixed Income Investment Manager bij de Britse vermogensbeheerder Aberdeen, noemt het land echter nog steeds een groeiparel.
Mede door de opmars van Boko Haram zijn de uitgestelde verkiezingen voor de deelnemende partijen even beladen als belangrijk. “Dit is waarschijnlijk de meest gespannen verkiezing voor Nigeria sinds de invoering van de democratie in 1999. De verkiezingen draaien eigenlijk uitsluitend om de vraag welke kandidaat een vuist kan maken tegen Boko Haram, de terreurgroep die nu ook het noordoosten van het land in zijn greep houdt.”
Oliedollars
Dit heeft volgens Daly pijnlijk duidelijk gemaakt dat de regering geen controle heeft over haar eigen grondgebied, aldus Daly. Hij vervolgt: “Met zijn enorme en vooral jonge bevolking en een grote economie is Nigeria een potentiële groeiparel. Maar de voortwoekerende corruptie en het aanhoudende falen van de overheid maakt het leven van de gemiddelde burger er niet gemakkelijker op.”
De beleggingsexpert wijst erop dat de economie in zeer grote mate afhankelijk blijft van oliedollars, ondanks het feit dat president Goodluck Jonathan enig succes heeft geboekt met het vooruithelpen van andere sectoren. “De ineenstorting van de olieprijs, de hardnekkige corruptie en de territoriumdrift van Boko Haram is een giftige mix gebleken. Beleggers hebben massaal hun geld uit het land gesluisd en ze hebben weinig fiducie in de pogingen van de regering om de naira, de Nigeriaanse munt, te versterken nu sinds enkele maanden de ineenstorting van de olieprijs pijn begint te doen.”
Stevig mandaat nodig
Daly meldt dat de twee kandidaten nek-aan-nek gaan. En wie gaat winnen, vindt hij moeilijk te voorspellen. “De uitslag zal hoe dan ook worden aangevochten.” Daly voorspelt dat indien Goodluck Jonathan als zittende president zegeviert zijn uitdager en voormalig dictator Muhammadu Buhari hem zeker gaat beschuldigen van verkiezingsfraude en het niet hebben kunnen veiligstellen van het noordoosten van het land waar de steun voor Buhari het grootst is.
“Mocht Buhari als winnaar uit de bus rollen, dan zullen Jonathans aanhangers het waarschijnlijk niet nalaten om uit protest de straat op te gaan”, verwacht Daly. “Het zou dan ook in het belang van Nigeria zijn als een van de kandidaten met een overgrote meerderheid wint. Dan is er een stevig mandaat om Boko Haram aan te pakken, corruptie te bestrijden en de economie minder afhankelijk te maken van de olie- en gasindustrie.”