De meest opvallende aantrekkelijkheid van de Japanse aandelenmarkt is ook de meest langdurige: het ziet er goedkoop uit. Hoewel de Nikkei 225 sinds maart 2009 met 180% is gestegen, blijft het een van de weinige ontwikkelde markten die nog steeds onder zijn tienjarig gemiddelde zit. Het heeft momenteel een voorwaartse koers-winstverhouding van rond 15, vergeleken met een langetermijngemiddelde van iets meer dan 19.
Wat is de korte- en langetermijnondersteuning voor Japanse aandelen? Japan is al een lange tijd goedkoop op basis van de meest traditionele statistieken. Goedkoop met een reden, zouden velen zeggen. Maar we zien nu een combinatie van krachten die tot een positieve verandering zou kunnen leiden.
1. Winstmomentum
Japan kende het sterkste winstmomentum van alle drie de belangrijkste ontwikkelde gebieden in het vierde kwartaal van 2014, zoals is weergegeven in de grafiek. Ongeveer 67% van de bedrijven in de TOPIX behaalden of overstegen hun winstverwachtingen, het hoogste percentage van de afgelopen vijf jaar, en de winst per aandeel steeg met 8% jaar op jaar (met uitzondering van energiebedrijven).
2. Technische indicatoren
Japan zou moeten profiteren van de sterke vraag vanuit de overheidssector in 2015. Ten eerste moet het Government Pension and Investment Fund (GPIF) 59 miljard dollar in de Japanse markt investeren om te voldoen aan zijn herziene mandaat om 25% in binnenlandse aandelen te investeren.
Ten tweede wordt verwacht dat de Bank of Japan (BoJ) 25 miljard dollar gaat investeren als onderdeel van het uitgebreide programma van aankopen van staatsobligaties. Als zelfs maar een klein deel van de 4800 miljard dollar geïnvesteerd in de binnenlandse pensioenfondsen en verzekeringssector deze instellingen volgt in aandelen, dan kan de impact op de markt aanzienlijk zijn.
3. Verbeteren van corporate governance
De BoJ en de GPIF zullen investeren via een nieuw gecreëerde index, de JPX Nikkei Index 400, samengesteld uit bedrijven die voldoen aan wereldwijde investeringsnormen in termen van rendement op eigen vermogen (ROE) en corporate governance. Het feit dat deze investeringen regelmatig zullen worden gepubliceerd zal bedrijven ertoe aanzetten hun gedrag te verbeteren en meer nadruk te leggen op aandeelhoudersopbrengsten door het maximaliseren van hun ROE.
4. Economische en marktvoordelen van goedkopere olie
Met 3,6% van het bbp behoort Japans energie-invoer tot de hoogste van de ontwikkelde landen, zodat het meer baat zal hebben van de daling van de olieprijs dan de meeste anderen. Ook bedraagt energie slechts 1% van de MSCI Japan index vergeleken met ongeveer 8% van de S&P 500 en 4% van de MSCI Europe. De duurzame consumentengoederensector is goed voor 23% van de MSCI Japan tegenover 12% van de S&P 500 en 12% van de MSCI Europa.
Beleggingsconclusies
Er zijn voor beleggers al te veel valse starts geweest in Japan om zijn aandelenmarkt als ‘zeker’ te bestempelen. Gegeven de omvang van de structurele problemen van het land is het zeker te snel om Abenomics een succes te noemen. Maar de Japanse markt heeft een uitstekende start van het jaar en er zijn redenen om te geloven dat de markt op de korte tot middellange termijn goed zal blijven.
Deze redenen zijn aantrekkelijke waarderingen, behoorlijk winstmomentum en voortdurende structurele steun voor Japanse aandelen door overheidsaankopen. De eigenaardigheden van de Japanse markt kunnen ook aantrekkingskracht hebben op wereldwijde beleggers die hongerig zijn naar diversificatie. Gedurende de afgelopen drie jaar heeft de Japanse aandelenmarkt de laagste correlatie met wereldwijde aandelen van alle grote ontwikkelde markten.