Vermogensbeheerder MFS verwacht dat de volatiliteit in de markten na de correctie in de aandelenmarkten van oktober nog enige tijd zal aanhouden en meer oog voor de fundamentals en waarderingen van aandelen en obligaties rechtvaardigt.
De correctie van de aandelenmarkten half oktober was volgens MFS eerder technisch dan fundamenteel van aard. “Niettemin zal de volatiliteit niet snel uit de markt verdwijnen. De lage volatiliteit die het grootste deel van 2014 beheerste, gaf beleggers een vals gevoel van veiligheid. De schokgolf die in oktober door de markten ging, maakte daar een ruw einde aan. Wij verwachten dat beleggers in de komende tijd nog veel meer volatiliteit te verwerken zullen krijgen.”
Waarschijnlijk blijven de markten nog enige tijd beweeglijk of dat zal zelfs nog toenemen, mede doordat de Fed zijn omslagpunt naar renteverhogingen nadert. Tegelijkertijd blijven andere centrale banken (zoals in Japan en de eurozone) een verruimend beleid voeren in hun strijd tegen zwakke groei en deflatie.
Verslaving
“Op de korte termijn zullen de markten nog profijt hebben van het verruimingsbeleid en de daarmee samenhangende liquiditeit.” Op de lange termijn ziet MFS in de verslaving aan liquiditeit en de vrees van centrale banken om hun steun terug te schroeven juist een risico voor de financiële stabiliteit.
Bij de huidige hogere volatiliteit neemt de correlatie tussen verschillende beleggingscategorieën af en worden de verschillen tussen de manier waarop verschillende aandelen presteren groter. Fundamentals worden belangrijker. MFS ziet kansen voor beleggers in cyclische aandelen waarvan de waardering is achtergebleven vergeleken met die van defensieve aandelen. Ook aandelen uit opkomende landen trekken uit oogpunt van hun waarderingen de aandacht.
Obligatiemarkt
In de markt voor staatsobligaties blijft MFS de voorkeur geven aan schuldpapier uit de eurozone boven dat uit de Verenigde Staten. Ook vindt de vermogensbeheerder de Amerikaanse ‘mortgage backed securities’ minder aantrekkelijk.
“In het ‘high yield’-segment prefereren we Amerikaanse bedrijfsobligaties boven Europese vanwege de sterkere onderliggende macro-economische omstandigheden en de gunstige ontwikkeling van de bedrijfswinsten in de VS. Staatspapier uit opkomende landen in lokale valuta komt onder druk te staan door de sterkere dollar en hogere volatiliteit.”
MFS verkiest bedrijfsobligaties boven staatsobligaties uit opkomende landen, omdat de onderliggende fundamentele factoren van de laatste categorie slechter worden.