Als gevolg van de Brexit-problematiek is het beleggingsklimaat momenteel lastig voor risicovolle activa, terwijl veilige beleggingen juist goed stand houden. Die tweespalt blijft voorlopig stand houden. Daarom blijven we onderwogen in aandelen wereldwijd en in schuldpapier uit de opkomende markten in harde valuta’s.
Afgaand op de niveaus van de meeste aandelenmarkten lijkt het alsof er de afgelopen weken niets is gebeurd. Amerikaanse aandelen keerden terug naar de niveaus voorafgaand aan de keuze van de Britse kiezers om de Europese Unie (EU) te verlaten en aandelen uit de opkomende markten naderen de bovenkant van hun recente handelsbandbreedte.
Waarom stegen Britse aandelen naar een hoogtepunt sinds augustus 2015, terwijl Japanse aandelen bijna 8% verloren vergeleken met het gemiddelde voor het referendum? Voor een antwoord op die vraag moeten we bij de valuta’s zijn. De sterling heeft zich nog niet hersteld van zijn val sinds de uitkomst van het referendum bekend is, terwijl de yen net als andere veilige haven-activa zoals staatsobligaties en goud bleef stijgen.
Brexit voelbaar in PMI’s
Enige voorzichtigheid is geboden bij de interpretatie van de cijfers van de inkoopmanagersindices (PMI’s) van juni omdat de peilingen bij de managers voor het Britse referendum plaatsvonden. Toch zijn er wat aanwijzingen. De PMI van de verwerkende industrie maakte een sprong van twee punten dankzij het vooruitzicht van een zwakkere sterling, maar de PMI van de dienstensector die de toestand van de binnenlandse economie beter weerspiegelt is gedaald.
Volgens ons stevent de Britse economie op een recessie af. We denken dat de som van vertragende bedrijfsinvesteringen en privébestedingen plus economische en politieke onzekerheid plus de negatieve impact van de Brexit op de vastgoedmarkten een hoge tol zal eisen. Onlangs schortte een aantal Britse vastgoedfondsen de inkooporders op omdat ze er niet aan tegemoet konden komen. Dat kan een uitverkoop van activa op gang brengen.
Veilige havens
In de aandelenmarkten verzuurde de stemming weer, maar veilige haven-activa hielden een stuk beter stand. De rente op staatsobligaties is gedaald, zelfs in de Verenigde Staten die nochtans relatief gespaard zouden moeten blijven van de economische gevolgen van de Brexit. De Amerikaanse tienjarige obligatierente dook naar een diepterecord, die van Duitsland en Japan is negatief. Goud won dit jaar al bijna 30%. De risicospreads op ‘perifere’ staats- en bedrijfsobligaties waren vrij stabiel met rendementen die in het kielzog van de Duitse staatsobligatie daalden.
We vinden het beleggingsklimaat lastig voor risicovolle activa. De groei is per saldo bescheiden en de risico’s zijn toegenomen. Ondanks massale monetaire stimulansen is de inflatie is in veel delen van de wereld zwak. Tegelijk vinden we de waarderingen van aandelen vrij hoog. In de eurozone maken beleggers zich steeds grotere zorgen over de gezondheid van de Italiaanse bankensector die met een hoog aantal slechte leningen kampt. Portugal en Spanje hebben de grootste moeite om de EU-begrotingsregels na te leven. Mogelijk moet de EU dit momenteel oogluikend toestaan wat eveneens tot spanningen in de eurozone kan leiden.
Het monetaire beleid biedt wat tegenwicht voor de onzekerheid van de markt en de geopolitieke spanningen. De markt verwacht nu dat de Amerikaanse Fed de rente pas later verhoogt, terwijl de Britse futuresmarkten een hoge kans inprijzen dat de Bank of England (BoE) de rente deze maand al verlaagt. De BoE trad al op door toe te staan dat banken een pauze inlassen in de opbouw van een speciale kapitaalbuffer. Die onderbreking moet kapitaal vrijmaken om meer leningen te verstrekken. De Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of Japan zullen hun monetair beleid waarschijnlijk eveneens verder versoepelen. En terwijl iedereen in de ban van de Brexit is, lieten de Chinese overheden toe dat de yuan naar zijn laagste niveau sinds 2010 daalde.
Onderwogen
Een inschikkelijk monetair beleid en lagere inflatieverwachtingen drukken de obligatierente, maar zouden ook steun moeten bieden aan aandelen. Volgens ons is die relatieve sterkte in aandelen echter niet houdbaar. Daarom blijven we onderwogen in aandelen wereldwijd en in schuldpapier uit de opkomende markten in harde valuta’s.
De olieprijzen staan stilaan onder druk door zwakke groeiverwachtingen en algemene onzekerheid in de markt. Bovendien neemt het aanbod uit Nigeria en Canada weer toe. Omdat we verwachten dat de olieprijzen dalen, handhaafden we onze onderweging in grondstoffen.