Het is maar zeer de vraag of de kwakkelende economie van de eurozone positief zal gaan reageren op de monetaire verruiming. “De oorzaak van de malaise schuilt immers niet in een gebrek aan euro’s.” Dat stellen Michel Alofs, Ivan Moen en Jaap Westerling van Optimix in een nieuwe strategiebrief.
“Het aankondigen van het obligatie-opkoopprogramma is vanuit tactisch oogpunt meesterlijk te noemen. De Grieken verloren daarmee hun vermeende onderhandelingspositie”, zo schrijven de drie vermogensbeheerders. Vanuit economisch oogpunt oogst het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) minder lof.
Dat de kredietverlening erdoor op gang komt is niet meer dan “wishful thinking”, want de strenger wordende kapitaaleisen maken de banken kredietschuw. De negatieve depositorente van de ECB nodigt banken ook niet uit om hun obligaties van de hand te doen. Voor de ECB wordt het dan moeilijk om de balans voldoende te laten groeien. Mario Draghi, de president van de ECB, moet dan uitwijken naar dollarobligaties of goud, wat het programma veel effectiever maakt.
De dreigende komst van de kwantitatieve verruiming was voor de Zwitserse centrale bank aanleiding om de kunstmatige koppeling van zijn frank aan de euro op te geven, met een sterke stijging van de frank tot gevolg. Dit was voor Optimix aanleiding om een positie in te nemen in de Deense kroon, een AAA-munt die nog wel gekoppeld is aan de euro. De komende tijd zal blijken of de Denen, net als de Zwitsers, uiteindelijk zullen capituleren.
De ‘Optimale Mix’ van Optimix is wat defensiever ingericht. De aandelenweging werd verlaagd en de posities in ‘high yield’-obligaties en het staatspapier van opkomende markten werden afgebouwd. Daarentegen is er voor het eerst sinds 2013 weer een positie in goud ingenomen. Het edelmetaal kan weer als veilige haven gaan functioneren. Ook de Noorse staatsobligatie is weer terug van weggeweest. Optimix verwacht dat de Noorse kroon weer aan kracht gaat winnen ten opzichte van de euro.
Lees hier in zijn geheel de ‘Strategiebrief’ van Michel Alofs, Ivan Moen en Jaap Westerling