Nederlandse institutionele beleggers verwachten de komende twaalf maanden het meeste rendement te behalen op beleggingen in Europese aandelen en denken dat staatsobligaties van ontwikkelde landen het minst zullen opleveren. Dit blijkt uit de RiskMonitor van vermogensbeheerder Allianz Global Investors (AllianzGI).
De RiskMonitor is een jaarlijks onderzoek onder institutionele beleggers wereldwijd. In Nederland namen 25 grote spelers aan het onderzoek deel met een gemiddelde beheerd vermogen per deelnemer van 21,6 miljard euro. Daarvan heeft 40% een beheerd vermogen van meer dan 38 miljard euro.
De beste resultaten verwachten beleggers te behalen met aandelen uit Europa (44%) en de opkomende landen (32%) en de minste rendementen verwacht men te behalen met staatspapier uit de ontwikkelde landen (56%) en high yield-bedrijfsobligaties (48).
Amerikaanse aandelen
Opvallend is dat de instituten uit Nederland zowel positief als negatief zijn over Amerikaanse aandelen: 36% is van plan de komende twaalf maanden te verkopen/short te gaan terwijl 32% stelt deze beleggingscategorie juist te willen aanschaffen/long in te gaan.
Het percentage dat positief is over de aandelen uit de Verenigde Staten is ongeveer hetzelfde als het Europese gemiddelde, zo blijkt uit het onderzoek van AllianzGI. Maar het percentage pessimisten is veel groter want in Europa verwacht 20% Amerikaanse aandelen de komende periode van de hand te doen.
Charme van defensief
“De resultaten laten twee belangrijke conclusies zien”, zegt Robert Koopdonk, hoofd Benelux en de Nordics voor AllianzGI. “Als gevolg van het klimaat van een aanhoudende lage rente nemen institutionele beleggers bewust meer risico en hebben zij het vermogen in aandelen vergroot. Daarbij hebben zij de charme ontdekt van defensieve aandelen, die onafhankelijk van de economische ontwikkelingen worden gekenmerkt door kasstromen en welke stabiele dividenduitkeringen genereren.”
De institutionele beleggers uit Nederland blijken verder beducht voor extreme risico’s, ofwel zogenaamde staartrisico’s. Liefst 48% zegt dat het (zeer) waarschijnlijk is dat zo’n gebeurtenis de komende twaalf maanden zal plaatsvinden, terwijl in Europa en het Midden-Oosten dit percentage op 36% ligt. Staartrisico’s zijn bijvoorbeeld een schok in de olieprijs of een plotselinge ontwikkeling in geopolitieke spanningen: onvoorziene gebeurtenissen die zeer grote risico’s in kunnen houden voor de financiële markten.
Diversificatie
Waar de Nederlandse instituten dus duidelijk meer vrees hebben voor staartrisico’s, zijn ze een voorloper wat betreft diversificatie in alternatieve beleggingen, zo blijkt uit het onderzoek. Zo’n 80% geeft aan te beleggen in alternatieve categorieën (zoals infrastructuur en private equity). Dit is meer dan beleggers in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
“We zien dat beleggers meer risico nemen om zo aanvaardbare rendementen te behalen”, zegt Piet Molenaar, hoofd Global Solutions voor de Benelux en de Nordics bij AllianzGI. “Helaas is spreiding op zichzelf onvoldoende om het effect van staartrisico’s te beperken want diversificatie vaak werkt niet op momenten dat je het echt nodig hebt. Daarom adviseren wij zeer om te kijken naar extra bescherming via dynamisch risicobeheer.”