Japanse aandelen zagen in juli een daling door de problemen in Griekenland en China. Nu lijken de meeste negatieve factoren wel ingeprijsd in de koersen. De aandacht van beleggers gaat uit naar de winstcijfers voor het tweede kwartaal.
Dat zegt Masahiro Ichikawa, senior strateeg bij Sumitomo Mitsui Asset Management, de Japanse partner van BNP Paribas Investment Partners. “De cijfers voor de Japanse economie waren recent vrij stabiel. Retailverkopen zagen al drie maanden een stijging ten opzichte van een jaar eerder. Ik verklaar dat door het feit dat de loongroei eindelijk gelijk opging met de prijsstijging van consumentengoederen. Ook buitenlandse bezoekers droegen hun steentje bij.”
De export en industriële productie deden even een stapje terug. Ichikawa: “De handelsbalans had in het tweede kwartaal te maken met een tekort en de export groeide in juni niet. De productie voor mei werd neerwaarts bijgesteld door een vertraging in de export in combinatie met het effect van een aanpassing in de voorraden.”
Toeristen
Het aantal buitenlandse bezoekers groeide in juni sterk en lag 52% hoger dan een jaar eerder. Ook het aantal Chinese toeristen behaalde met 460.000 een record. De retailsector lijkt daarom nog verder te kunnen profiteren van uitgaven door buitenlandse bezoekers.
Ondertussen zitten de winstcijfers voor het tweede kwartaal er aan te komen. Ichikawa: “De verwachting is dat de winsten dit jaar verder groeien. De binnenlandse economie lijkt er goed voor te staan, maar de buitenlandse vraag brengt wat risico met zich mee. De vooruitzichten van veel bedrijven zijn echter gebaseerd op een wisselkoers van 115 yen per dollar, terwijl die momenteel op 123 staat. Daarom is er wat ruimte voor een opwaartse revisie als de huidige koers aanhoudt.”
Selectief
Beleggers zijn op het moment selectief bij het kopen van Japanse aandelen, afhankelijk van de winstcijfers van een bedrijf. Ichikawa: “In de markt als geheel, zoals bijvoorbeeld gereflecteerd in aandelenindices, zal niet zoveel beweging te zien zijn. Wij verwachten echter geen verdere daling. Aan het einde van het jaar is er juist weer meer stijgingspotentieel, na een tijdelijke reactie op een mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten. De verwachting is dat deze in september zal plaatsvinden en de verhoging kan een negatief effect hebben op de financiële markten.”
De impact zal echter klein zijn, omdat de rente slechts een gematigde stap maakt en de Amerikaanse groei positief is. “Japanse aandelen kunnen daarom uiteindelijk profiteren van sterke winstcijfers en hoge verkoopcijfers aan buitenlandse bezoekers, gesteund door een zwakke yen.”