Dankzij het enthousiasme van beleggers over de uitgesproken monetaire en fiscale maatregelen van premier Shinzo Abe om de economie van Japan vlot te trekken, was 2013 een goed jaar voor Japanse aandelen. In de loop van 2014 heeft dat enthousiasme echter plaats gemaakt voor scepsis.
De terughoudendheid draait vooral om de vraag of Abe wel in staat zal zijn de belangrijke derde pijl van zijn ‘Abenomics’ (dat wil zeggen: structurele hervormingen) te realiseren. Die scepsis is niet terecht, vindt Hiroki Sampei, Director of Research bij Japan van Fidelity Worldwide Investment. “Recente ontwikkelingen suggereren dat beleggers wellicht te pessimistisch zijn.”
Lees zijn visiestuk ‘Abenomics: a roadmap to corporate reform’
Sampei wijst erop dat de regering van Abe bedrijven centraal stelt in het streven naar structurele hervormingen. Veranderingen op het gebied van hogere kapitaalefficiency, verantwoord ondernemerschap en corporate governance zou de interesse voor de Japanse aandelenmarkt bij buitenlandse investeerders weer kunnen aanwakkeren, zo meent hij.
Hij attendeert erop dat de bereidheid tot deze hervormingen, die ervoor moeten zorgen dat deflatie en afnemende welvaart plaats gaan maken voor verwachtingen van stijgende prijzen en duurzame groei, breed wordt gedragen door zowel de Japanse overheid, de Japanse centrale bank als het bedrijfsleven.
“Dat Abenomics nu de fase van structurele hervormingen in gaat zou een omslagpunt kunnen beteken”, aldus de researchdirecteur. “De vooruitgang zal geleidelijk zijn, maar steeds sterker worden.” Hij gaat in dit scenario voor een ‘buy and hold’-benadering ten opzichte van Japanse aandelen, omdat die aanzienlijke potentiële voordelen en beperkte nadelen biedt, gezien de huidige waarderingen.
“Het kan beleggers wereldwijd duur komen te staan als zij Japan de komende tien jaar negeren, gezien de combinatie van lage waarderingen, bereidheid tot hervormingen en aantrekkelijke winstvooruitzichten”, poneert Sampei.