Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders, vraagt zich af of de markt te vanzelfsprekend uitgaat van een beperkte en zeer geleidelijke renteverhoging, nu de Federal Reserve de rente heeft verhoogd naar een bandbreedte van 0,25% tot 0,5%. “De geschiedenis leert dat de verwachtingen er nogal vaak naast zitten. Beleggers moeten rekening houden met een kans op grotere renteverhogingen.”
Wade: “De markt acht het risico op een dramatische stijging van de rente verwaarloosbaar, zoals nu ook gebleken is. De consensus is toch dat de rente geleidelijk verhoogd gaat worden en deze cyclus lager uitkomt dan in het verleden.”
Hij acht dit ook het meest waarschijnlijke scenario, maar vindt dat beleggers wel rekening moeten houden met een ander renteverloop. “Er zijn omstandigheden die de kans daarop vergroten, zoals opkomende markten die sterk afhankelijk zijn van externe financiering, en grote hoeveelheden geld, dat gecreëerd is door de kwantitatieve verruiming (QE), maar de reële economie niet bereikt.”
Inflatie en kapitaalvlucht
Historisch gezien zijn er volgens Keith Wade twee oorzaken voor een versnelling van de rentestijging: toename van inflatie en kapitaalvlucht. “QE zorgt voor een verstoord evenwicht tussen de vraag en het aanbod van geld. De geldvoorraad is sterk toegenomen, maar gaat niet gepaard met voldoende groei. Kapitaalvlucht ontstaat als beleggers het vertrouwen verliezen dat een land zijn schulden kan dragen.”
Wade: “Wat zijn mogelijke risico’s? Herhaling van de taper tantrum van 2013 en onderschatting van inflatie en de impact van QE. De mogelijkheid bestaat dat het te laat is dat de Fed begonnen is met verkrapping, QE is dan als een dam die doorbreekt en een liquiditeitsvloed in de reële economie veroorzaakt. Vraag en aanbod van geld sluiten niet op elkaar aan, waardoor de prijzen (te) sterk stijgen. Het grote probleem van QE is dat de langetermijneffecten onbekend zijn. Het is onduidelijk wanneer de effecten van dit beleid gevoeld gaan worden. Centrale bankiers bewegen zich op onbekend terrein.”
Sinister scenario
Wade ziet ook nog een ander sinister scenario, waarbij het ingezette beleid om deflatie te bestrijden onomkeerbaar blijkt te zijn. Een ideaal niveau van inflatie is moeilijk te bereiken, met het gevaar dat hyperinflatie toeslaat. Al met al meent Wade dat beleggers er goed aan doen om in hun risicoafweging rekening te houden met een scenario van extreme renteverhogingen. Het is een staartrisico waar beleggers zich op kunnen voorbereiden.