Binnen de lanbouw vindt een aantal grote overnames plaats. Juist die consolidatieronde biedt kansen voor valuebeleggers in deze sector, schrijft Erik Landgraff, fondsbeheerder bij Skagen Kon-Tiki.
Vooral in de zaden -en pesticidenbranche staan enkele grote, beursgenoteerde ondernemingen in de belangstelling. Het Duitse Bayer heeft een bod uitgebracht op het Amerikaanse Monsanto, Chinezen proberen het Zwitserse Syngenta in te lijven en in de Verenigde Staten werken Dow Chemical en DuPont aan een megafusie.
Skagen heeft bijzondere interesse in deze sector, schrijft Landgraff. “De sector profiteert van een stijgende vraag vanwege de groeiende wereldbevolking. Daarnaast zorgt de combinatie van een hoger inkomen en verstedelijking in Azië, Afrika en Latijns Amerika voor een groeiende vraag naar voedsel”, legt hij uit.
Voedselproductie moet toenemen
Volgens de Verenigde Naties moet de voedselproductie met 70% toenemen tussen 2007 en 2050 als de wereldbevolking naar 10 miljard mensen is gegroeid. Daar zijn kortweg twee manieren voor: meer landbouw en grotere efficiëntie. Echter, landbouwgrond zal wereldwijd nauwelijks nog toenemen tussen nu en 2050. Er zal dus significant meer geproduceerd moeten worden met dezelfde middelen. Dit betekent volgens Landgraff dat bedrijven die producten en diensten kunnen aanbieden die bijdragen aan de verbetering van de produktie-efficiëntie goede toekomstvooruitzichten hebben.
“Maar voor beleggers moet naast goede groeivooruitzichten voor de onderneming, ook de waardering goed zijn”, waarschuwt de fondsbeheerder. Skagen heeft een aantal kwalitatief goede bedrijven geselecteerd binnen de pesticiden-branche. De wereldmarkt wordt gedomineerd door zes grote spelers, die 75% van de wereldwijde verkopen verzorgen. De consolidatieslag zal ervoor zorgen dat de grootste partijen een nog groter marktaandeel in handen krijgen.
Dat beperkt de onderhandelingsruimte voor boeren en distributeurs, maar verzekert die ondernemingen van een goede marge. Daarnaast profiteren de grote spelers op de markt van hun schaalgrootte bij R&D, legalisering, marketing en distributie van hun producten. Ook werpt het een extra barrière op voor potentiële concurrenten.
Prijsdaling
De interesse van Skagen als valuebelegger is gewekt door de prijsdaling voor een aantal landbouwproducten, zoals maïs en soja. Door de lagere inkomsten hebben landbouwbedrijven hun investeringen teruggeschroefd en zijn de inkomsten van leveranciers gedaald en hun aandelen in waarde gezakt.
Twee jaar geleden heeft Skagen Kon-Tiki een belang genomen in UPL, een Indiaas bedrijf voor gewasbescherming, chemicaliën en zaden. Ondanks de goede groeivooruitzichten, groeiende marges en positionering was het bedrijf extreem laag gewaardeerd. Maar 2,5 jaar later is UPL sneller gegroeid dan veel concurrenten en heeft het de marges aanzienlijk weten te vergroten. Skagen heeft nog altijd een behoorlijke deelneming in UPL. Juist de consolidatieslag die in deze sector gaande is, maakt dat beleggers er aantrekkelijke kansen kunnen vinden.