Pakistan komt vaak negatief in het nieuws. Een bezoek aan het land geeft echter een compleet ander beeld. Het land is langzaam maar zeker een stabielere koers ingeslagen en dit komt tot uiting betere rendementen voor de aandelenbeleggers, stelt Oliver Bell, beheerder van het T. Rowe Price Frontier Markets Equity Fund.
In 2014 was Pakistan de op twee na best presterende aandelenmarkt in de regio Azië-Pacific. Dit is voor een groot deel het gevolg van de ware ommekeer die het land heeft doorgemaakt. De afgelopen jaren is het politieke klimaat in Pakistan ingrijpend veranderd. Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van het land, 67 jaar geleden, zat een regering zijn volle termijn uit en ook de overdracht van de macht aan de oppositie verliep vreedzaam.
Belangrijk is dat de stabiliteit in het politieke landschap heeft geleid tot stabiliteit van de economie en de bereidheid om een programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te aanvaarden. Daardoor hebben we te maken met een land dat zijn begrotingstekort verkleint, staatsbedrijven privatiseert en maatregelen begint te nemen om het elektriciteitstekort aan te pakken: allemaal belangrijke mijlpalen voor internationale beleggers.
Drastisch privatiseringsprogramma
Als onderdeel van het IMF-programma heeft het land ingestemd met een zeer drastisch privatiseringsprogramma van haast ongekende omvang. In juni 2014 beleefde Pakistan zijn eerste privatisering in zeven jaar met de verkoop van 19,8% van de United Bank. Ook voor 2015 zijn er grote plannen.
Ook is er een begin gemaakt met het prioriteit geven aan een ingrijpende herstructurering en privatisering van de elektriciteitssector, wat hard nodig is om de economische groei van Pakistan ruim baan te geven. Deze was tussen 2007-2011 tot nog geen 3% gezakt, maar trekt inmiddels gestaag aan en wordt voor dit jaar geraamd op 5,5%. Dit kan uiteindelijk nog veel hoger uitvallen als de structurele veranderingen verdergaan.
Inflatie scherp gedaald
Daarnaast profiteert de economie van de prijsdaling voor olie en andere grondstoffen. Onder invloed hiervan is de inflatie de afgelopen maanden scherp gedaald tot de laagste stand in 11 jaar. Dit vormde voor de centrale bank aanleiding om zijn beleidsrente in januari naar 8,5% terug te schroeven en in maart nog eens 50 bp te verlagen naar 8%. Wij hebben goede hoop dat verdere verlagingen zullen volgen als de inflatie op dit lagere niveau verankerd blijft.
Met 186 miljoen inwoners is Pakistan de frontiermarkt met de grootste bevolking en staat het wereldwijd op de zesde plaats, na China, India, de Verenigde Staten, Indonesië en Brazilië. In de MSCI Frontier Markets Index komt Pakistan met een weging van 9% op de derde plaats, na Koeweit en Nigeria, en is daarmee het grootste olie-importerende land in de index.
Op de Karachi Stock Exchange, waar 560 ondernemingen genoteerd zijn met een totale marktwaarde van 77 miljard dollar, wordt dagelijks voor 150 miljoen dollar verhandeld, waarmee Pakistan de meest liquide aandelenmarkt heeft van de landen in de MSCI Frontier Markets index. De ‘free-float’ van de markt is ongeveer 33%, waarvan circa 35% in handen van buitenlandse beleggers is.
Voorzichtigheid blijft geboden
Ondanks de verbeteringen mag echter niet worden vergeten dat Pakistan een veelbewogen verleden heeft, zodat voorzichtigheid altijd geboden is. De regering van premier Nawaz Sharif, die in 2013 aan de macht kwam, staat nog steeds onder druk om meer te doen om de economie aan te zwengelen, de verlammende elektriciteitstekorten op te lossen en gunstiger voorwaarden voor de broodnodige buitenlandse investeringen te scheppen.
Dat neemt niet weg dat Pakistan zich, samen met Sri Lanka, van andere Aziatische frontiermarkten onderscheidt doordat veel van het slechte nieuws al in de waarderingen verwerkt is. Door recente stijgingen is ‘forward’ koers-winstverhouding inmiddels opgelopen naar 9, maar dat is nog steeds erg gunstig vergeleken met andere frontiermarkten en met de opkomende en ontwikkelde markten.
Kansen in financiële sector
De kansen in Azië liggen, met als in andere frontiermarkten, vooral in de financiële sector. Veel banken handelen op hoge enkele of lage dubbele forward K/W-cijfers. Bovendien genereren veel frontierbanken een interessant en tegelijkertijd houdbaar rendement op eigen vermogen. Een groei van 20% per jaar is niet ongewoon, met name in Pakistan en Sri Lanka.
De Pakistaanse banken hebben bijna vijf jaar lang schulden afgebouwd, tot de zomer van 2014. Sindsdien heeft er een omslag plaatsgevonden en trekt de kredietgroei aan, soms zelfs met dubbele cijfers, omdat de bedrijven weer beginnen te lenen. Dit vertaalt zich nu in een sterke winstgroei.
Al met al worden Pakistan en andere markten in de Aziatische frontierregio steeds belangrijker voor de beleggers. De gunstige bevolkingstrends en de lage kredietpenetratie scheppen een robuust beleggingsklimaat.