“Europa blijft de favoriete regio om in te beleggen, maar wordt door ontwikkelingen in Polen, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk wel in gevaar gebracht”, zegt Pictet Asset Management (Pictet AM) in de februari-editie van zijn Barometer, de maandelijkse outlook voor de komende drie maanden.
Europa, waar de economie veerkrachtig blijkt te zijn, is favoriet bij Pictet AM. Toch zijn er ook enkele risico’s, meent de vermogensbeheerder.
“Zo kan het politieke beleid van de nieuwe Poolse overheid leiden tot een lagere kredietwaardigheid van ratingbureau S&P, gaat Spanje een periode van politieke onrust tegemoet en groeit de bezorgdheid over de solvabiliteit van een aantal Italiaanse regionale banken. Tot slot vormt het aankomende referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie (EU) een risico voor beleggers.”
“De toename van slechte leningen bij regionale banken in Italië kan de stabiliteit van het Europese bankensysteem in gevaar brengen. De deal tussen de Italiaanse overheid en de Europese Commissie om een gedeelte van deze leningen onder staatsgarantie te stellen, is geen permanente oplossing”, stelt Pictet AM.
De Zwitserse vermogensbeheerder brengt drie wijzigingen in zijn blootstelling aan: “Ten eerste zijn we minder negatief ten aanzien van de Amerikaanse aandelenmarkt die het dieptepunt lijkt te hebben bereikt. Binnen de sectoren verlagen we onze blootstelling aan de financiële sector, omdat het ingevoerde beleid om de solvabiliteit van de Italiaanse regionale banken aan te pakken niet adequaat lijkt. Tot slot verhogen we de blootstelling aan Amerikaans high yield-schuldpapier. We geloven dat het verschil in yield met Amerikaanse staatsobligaties te hoog wordt ingeprijsd.”
Pictet AM behoudt zijn overwogen positie in aandelen om verschillende redenen. “Zo is de angst voor een Amerikaanse recessie overtrokken en begint de Chinese economie volgens ons langzaam te stabiliseren. Bovendien bieden aandelen momenteel een aantrekkelijker propositie dan obligaties. Wereldwijd zijn de yields uit dividend bij aandelen nu twee keer zo hoog als de yields van staatsobligaties.”