Het is niet lastig om te voorspellen dat 2016 een moeilijk jaar wordt voor beleggers. De terugval van de Chinese economie, het beleid van de Fed, een dreigend Brexit, dure staatsobligaties en de hoge waardering voor Amerikaanse aandelen zijn voldoende om terughoudend te zijn. Maar men kan ook te voorzichtig zijn, waarschuwt Rabobank in de Beleggingsvisie 2016.
Een forse stijging van de dollar en een dito daling van de olieprijs bepaalden een groot deel van de rendementsontwikkeling in 2015. China zorgde daarnaast voor de nodige onrust. In 2016 staan centrale banken niet langer schouder aan schouder om financiële activa te ondersteunen. De Amerikaanse centrale bank is begonnen met het verhogen van de rente, terwijl andere centrale banken bijzonder ruimhartig blijven in hun beleid.
Dit contrast kan volgens de Rabobank zorgen voor grotere verschillen tussen beleggingen. Beleggers zijn terughoudend, de verwachtingen zijn bepaald niet hooggespannen. Dan is het niet moeilijk om positief te verrassen. Vooral op het gebied van de consumptie lijken er kansen te liggen. De combinatie van dalende werkloosheid, stijgende lonen, een sterke huizenmarkt en lagere energiekosten lijkt een recept voor aantrekkende groei. Verder zorgt reflatie voor een bovengemiddeld rendement op aandelen en een benedengemiddeld rendement op obligaties.
Gelet op het lage lopende rendement neemt de kans op een negatief rendement toe. Het waarderingsverschil tussen aandelen en obligaties is zelfs zo extreem dat een traditionele verdeling tussen aandelen en obligaties weinig toegevoegde waarde meer lijkt te hebben, schrijft de Rabobank. Kredietopslagen zijn relatief hoog in verhouding tot de verwachte kredietverliezen. Vooral bij highyield-obligaties is de rente sterk gestegen. “We beleggen verder voor een belangrijk deel in inflatieleningen en in leningen buiten de eurozone, waarbij we het valutarisico afdekken”, laat de bank weten.