Er waait een nieuwe wind door Saudi-Arabië. Die zou wel eens een diepgaande verandering in het beleggingsklimaat van het land kunnen inluiden. Het voornemen van het land om zijn aandelenmarkt vanaf 2015 ook open te stellen voor buitenlandse beleggers stemt emerging market-specialisten wereldwijd in elk geval ronduit hoopvol.
De Saudi-Arabische Tawadul All Share Index is tot nog toe alleen direct toegankelijk voor aandelenbeleggers binnen de zes landen van de Gulf Cooperation Council. Dat zijn naast Saudi-Arabië zelf Bahrein, Qatar, Koeweit, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Overige buitenlandse investeerders hebben nu alleen nog indirecte markttoegang via swaps en beursverhandelde fondsen.
De financiële toezichthouder van het koninkrijk, de Capital Market Authority (CMA), maakte in de zomer van 2014 bekend dat dit vanaf het nu lopende jaar gaat veranderen. Gulf Business, een businessmagazine uit het Midden-Oosten, meldde op 28 februari op zijn website dat de openlegging van de aandelenbeurs nog voor de eerste helft van 2015 op de rol staat.
Volwassen markt
Buitenlandse investeerders die mogen toetreden, hebben straks minimaal vijf miljard dollar in beheer nodig en moeten minimaal vijf jaar actief bezig zijn met aandelenhandel. Sommige marktwaarnemers denken dat het land bij indexprovider MSCI binnen ongeveer twee jaar kan worden opgewaardeerd tot opkomende markt, dus zonder de tussenfase van de ‘frontier’-classificatie.
Volgens de Britse vermogensbeheerder Schroders zou deze status een buitenlandse instroom van 40 miljard dollar op gang kunnen brengen richting Saudi-Arabische aandelen. Ook analisten van de Oxford Business Group uit het Verenigd Koninkrijk verwachten op de website van deze denktank dat de status van ‘opkomende markt’ snel kan worden bereikt.
De belangrijke olie-exporteur heeft een economie van 745 miljard dollar. Daarbij vallen veel andere landen in de regio in het niet. Het land kent ook een indrukwekkend groeitempo. Het bbp is de afgelopen vier jaar gemiddeld meer dan 6% gegroeid, al ziet het ernaar uit dat de groei in 2014 wat lager gaat uitvallen.
Maar dat is geen reden voor somberheid. Mark Mobius, Executive Chairman van de Templeton Emerging Markets Group, noemt de aankondiging van de CMA een keerpunt voor de regio. “De markt is er goed gekapitaliseerd en volwassen. De handelsliquiditeit op de Saudi-Arabische aandelenmarkt is de hoogste van de regio en het koninkrijk heeft ook de sterkste pijplijn van beursintroducties.”
Geen olie alleen
Aardolie is ontegenzeglijk de belangrijkste factor voor de overheidsinkomsten en het bbp. Het is dan ook niet zo raar dat de oliesector goed is vertegenwoordigd in de Tawadul All Share Index. Volgens verschillende experts heeft de Saudische economie de beleggers echter heel wat meer te bieden dan alleen haar olierijkdom. Topbelegger Mobius is onder de indruk van de kwaliteit van het management bij veel Saudische bedrijven. En dat reikt verder dan de energiesector.
Zijn voorkeur gaat juist uit naar banken en consumptiegerichte bedrijven, zoals winkelketens en ondernemingen die actief zijn op het gebied van voeding en drank. De beste vooruitzichten in deze segmenten hebben de ondernemingen die niet alleen de Saudische, maar ook die de ruimere markt van het Midden-Oosten bedienen. Fondsmanager Sam Vecht bij de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock voegt daaraan toe ook aantrekkelijke kansen te zien in autofabrikanten en ziekenhuizen.
Het land worstelt echter ook met pittige uitdagingen. Bijvoorbeeld de hoge werkloosheid onder jongeren. Daarnaast zijn de geopolitieke problemen in de regio een bron voor bezorgdheid, alhoewel de Arabische Lente niet echt is aangeslagen in het land. De recentere spanningen in de regio hebben tot nu toe nog geen ernstige impact gehad op de economie van Saudi-Arabië, los van de toegenomen volatiliteit in de aardolieprijzen.
Maar goed, beleggers moeten wel op de koop toenemen dat het met de vrouwenrechten in het koninkrijk schandalig gesteld is. En dat geldt ook voor tal van andere mensenrechten. Verder moet men zich achter de oren krabben of men wel moet investeren in een land van waaruit op grote voet de terroristen van IS worden gesteund in Syrië en Irak, ook al is het koninkrijk op papier een bondgenoot van de Verenigde Staten.
Speculatievrees
Op middellange termijn verwacht Mobius dat de belangstelling van de buitenlandse beleggers gestaag zal toenemen in de aanloop naar de uiteindelijke opname van Saudi-Arabië in de wereldindices. “Dat zou echter speculatieve excessen kunnen veroorzaken zoals toen MSCI aankondigde dat de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar zouden worden opgewaardeerd van frontiermarkt naar opkomende markt, ook al moesten beide markten later een scherpe correctie incasseren.”
Mobius rekent erop dat de Saudi’s erin slagen om een dergelijke marktvolatiliteit te voorkomen, aan de hand van een doordacht beleggingskader en wellicht een meer geleidelijke buitenlandse integratie. “Het koninkrijk kan bogen op een solide lopende rekening en boekte in 2013 een overschot in de overheidsbegroting dankzij de aardolie-inkomsten, die op een hoog peil lagen door zowel de productie als de prijzen.”
De overheid heeft naar zijn zeggen de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd om de economie te diversifiëren en economische groei te stimuleren. Hij beschouwt het land als een goede maatstaf voor de groei in de Golfregio. De toegenomen interesse van beleggers zal hoe dan ook van gunstige invloed zijn op Saudi-Arabië en andere landen in het Midden-Oosten.
Wim Groeneveld is hoofdredacteur van The Asset