De ‘desynchronisatie’ houdt aan. Er vindt verkrapping plaats in de Verenigde Staten en monetaire verruiming elders in de wereld. Dat is een van de belangrijkste thema’s voor 2016, schrijven Schroders’ hoofdeconoom Keith Wade en zijn collega’s Azad Zangana, Europees econoom, en Craig Botham, econoom opkomende markten, in hun vooruitblik voor 2016.
Volgens de economen was 2015 was een zwak jaar voor risicovolle assets. Het jaar zal waarschijnlijk herinnerd worden als een jaar met matige prestaties op de markten en met centrale bankiers die veel onzekerheid veroorzaakten.
De belangrijkste lessen die zij trekken uit de ontwikkelingen in 2015 zijn dat olieproducenten hebben meer weerstandsvermogen dan werd gevreesd. Olieprijzen kunnen nog heel lang laag blijven. Griekenland kan wel dreigen, maar een Grexit zit er niet in. De geruchten over Chinese markthervormingen zijn schromelijk overdreven. 2015 was het jaar van de extreme marktinterventies. De claim dat er in China meer liberalisering komt wordt tegengesproken door de daden.
Draghi heeft zijn beperkingen
Volgens Wade heeft ook Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), zijn beperkingen. “Aan het begin van het jaar lanceerde hij een groots opkoopprogramma, maar aan het eind van het jaar maakte hij de verwachtingen niet waar. Verder kan de Amerikaanse rente kan stijgen zonder apocalyptische gevolgen op de markten. Dankzij heldere communicatie kon de Federal Reserve de rente verhogen zonder een schokgolf door de markten te zenden.
Wade: “Wat zijn de thema’s die in 2016 een belangrijke rol gaan spelen? Ten eerste dat de desynchronisatie aanhoudt: er vindt monetaire verkrapping plaats in de VS en verruiming elders in de wereld. Daarnaast blijven de opkomende markten problemen houden. Een sterke dollar en aanhoudende zwakte in China blijven druk uitoefenen op de grondstoffenprijzen en de opkomende economieën. Beleggers zullen zich ook laten afschrikken door neerwaartse bijstellingen en toenemende wanbetalingen.”
Valutaoorlog
China wordt volgens de economen meegetrokken in de valutaoorlog. “Mogelijk is dit al aan de gang. Een geleidelijke devaluatie van de renminbi zorgt voor deflatoire druk in het Westen. Een ander belangrijk thema is de kloof tussen de dienstensector en de maakindustrie. In de huidige economische omstandigheden van wereldwijd gedesynchroniseerde activiteit, lage olieprijzen en een sterke dollar blijven inflatie en de rentetarieven binnen de perken. Binnenlandse dienstensectoren kunnen hiervan profiteren.”
Een laatste belangrijk punt waar de economen op wijzen is politieke onzekerheid. “2016 is het jaar van de presidentsverkiezingen in de VS en het referendum in het Verenigd Koninkrijk over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dit brengt onzekerheid met zich mee, waardoor bedrijven en huishoudens hun hand op de knip houden tot deze onzekerheid voorbij is en er duidelijkheid is. Een tijdelijke groeiverzwakking is het gevolg, maar indien een Brexit zich aandient of als Trump president van de VS wordt, staan we nog maar aan het begin van nog veel meer onzekerheid.”
Lees de gehele Economic and Strategy Viewpoint van Schroders