Duitse Bunds hebben de laatste tijd beter gepresteerd dan ander schuldpapier uit de ontwikkelde markten. Aymeric Forest, Head Multi-Asset Europe en Matthias Scheiber, Multi-Asset Fund Manager bij Schroders, zien in een nieuwe Multi-Asset Insights daarvoor twee verklaringen.
Dat is eerstens een stijgende liquiditeitspremie, de premie die beleggers bereid zijn te betalen om staatsobligaties te houden in plaats van een door de overheid gegarandeerde bedrijfsobligatie met dezelfde looptijd. Te tweede: zorgen over het herstel van de Europese economie en het risico van deflatie.
Beide experts van Schroders zien echter dat de algemene trend in 2014 een dalende liquiditeitspremie is. Dat wekt de indruk dat zorgen over deflatie en het herstel van de Europese economie een belangrijker rol spelen in de outperformance van Bunds. De markt lijkt nog niet overtuigd van een effectieve aanpak door de Europese Centrale Bank (ECB).
Ook moeten de gevolgen van de Russische sancties voor de groei nog verwerkt worden in de groeicijfers. De vrees bestaat dat de ECB met zijn beleidsmaatregelen achterop loopt ten opzichte van de curve. Ondanks de recordlage rentevergoeding op Bunds blijft Schroders neutraal met betrekking tot het Duitse staatspapier.
Vooralsnog ligt de volatiliteit in de markten laag. Het lijkt erop dat beleggers beter zijn voorbereid op een correctie op de aandelenmarkten en hun portefeuilles daartegen indekken. Een strategie hiervoor kan bestaan uit het kopen van ‘put spreads’, in de verwachting dat er een gestage maar gematigde daling van de markt aankomt.
Het fundamentele beeld van de markt blijft ongewijzigd, met een lage volatiliteit. Er zijn wel katalysatoren, die de risicoaversie kunnen verhogen, zoals wijzigingen in het rentebeleid, geopolitieke gebeurtenissen en tegenvallende groeicijfers. Groei en liquiditeitsverstrekking door de centrale banken blijven van cruciaal belang om de lage volatiliteit te handhaven.
Lees meer in de bijgaande Views and Insights van Aymeric Forest en Matthias Scheiber