“Een goede spreiding en diversificatie vraagt om meer geavanceerde strategieën.” Hierop hamert Talib Sheikh, portefeuillemanager van onder meer het Global Macro Opportunities Fund van J.P. Morgan Asset Management. “Een focus op alleen aandelen, obligaties en liquiditeiten volstaat niet langer.”
In de zoektocht naar veiligheid en rendement zijn wereldwijde diversificatie en flexibiliteit van belang, benadrukt Sheikh. “Gespreid beleggen in traditionele markten werkte heel goed in de jaren na de crisis, en alle categorieën voeren daar wel bij. Maar vertrouwen op long-only bèta om rendement te behalen, is vanwege de wisselvalligheid in de huidige mondiale markten wellicht niet meer voldoende.”
Het zal volgens hem steeds noodzakelijker worden dat beleggers een mix hanteren van geavanceerde strategieën, zoals relative value, derivaten, en dynamische hedges. Daarmee kunnen ze zorgen voor meer diversificatie ten opzichte van minder aantrekkelijke traditionele beleggingscategorieën en zowel in stijgende als dalende markten rendement behalen.
Belangrijke aanjager
Hij meent ook dat een macro-economische aanpak een belangrijke aanjager kan zijn van deze rendementen. “Beleggingsstrategieën die kunnen inspelen op macro-economische trends en een lage correlatie hebben met de traditionele markten kunnen in 2016 uitblinken.”
Hiervoor noemt Sheikh enkele specifieke, marktgerelateerde redenen. “Allereerst zien we een steeds grilliger correlatie tussen aandelen en obligaties. Volgens de traditionele leer bewegen deze twee beleggingscategorieën in tegengestelde richting, waardoor ze de schokken voor elkaar kunnen opvangen. De afgelopen jaren is de relatie tussen de twee categorieën echter zeer wisselvallig geworden.”
Ten tweede wijst de portfoliomanager op de drastische daling van de Sharpe-ratio van een evenwichtige mix van beleggingen. “Die is sinds medio vorig jaar waarneembaar.” Met andere woorden: de mogelijke beloning voor het risico dat beleggers nemen in de markt, is afgenomen.
Tenslotte hebben de hoge waarderingen en de macro-economische onzekerheid beleggers zenuwachtig gemaakt. “Het ouder worden van de bull market in de Verenigde Staten, die al zes jaar duurt, maakt dat beleggers zich afvragen of we aan de vooravond staan van een flinke correctie. Tegelijkertijd zijn obligaties relatief duur waardoor alternatieve beleggingsstrategieën aantrekkelijk zijn.”
Het realiseren van positieve rendementen uit gediversifieerde bronnen, begint volgens Sheikh met het bepalen van macro-economische trends die de wereldwijde markten sturen. Deze trends kunnen de basis vormen voor specifieke thematische beleggingsideeën, hetzij via traditionele bèta-gerelateerde marktstrategieën, zoals long posities in aandelen en obligaties, dan wel via meer geavanceerde strategieën die niet afhankelijk zijn van de marktrichting om rendement te genereren.
Raamwerk benutten
“Wij spelen hierop in met ons Global Macro Opportunities Fund. Dit fonds beroept zich niet op één enkele economie, maar maakt gebruik van een macro-economisch raamwerk om een gediversifieerde stroom aan rendementen te genereren. Het fonds heeft in het verleden bewezen een uitstekend diversificatiemiddel te zijn in een gebalanceerde portefeuille, vooral in meer uitdagende omgevingen.”
Wereldwijd kunnen inspelen op macro-economische trends is geen sinecure. “Het vereist een infrastructuur, specifieke expertise en risicomanagement proces die alleen wereldwijd opererende actieve fondshuizen kunnen bieden.”
“Bij J.P. Morgan Asset Management hebben we een macro-thematisch proces ontwikkeld dat leunt op de onderzoekscapaciteiten van ons Multi-Asset Team. Er wordt gekeken naar structurele en cyclische trends. In samenspraak met een toegewijd team worden er vervolgens strategieën geïdentificeerd, waarvan wij geloven dat die de maximale risicogewogen beloning genereren.”
Aan de basis hiervan liggen acht bredere thema’s die naar de interne overtuiging de aandrijvers zijn van rendementen binnen verschillende beleggingscategorieën wereldwijd. Binnen elke fase van het proces speelt risicomanagement een cruciale rol. Een van de dingen die heel goed over de afgelopen jaren hebben uitgepakt, was het besluit van het team om long te gaan op de dollar.
“Dat ging vanuit het idee dat de economische kracht van de VS de wereldwijde economie aanvoerde. Meer recent is het team short gegaan op een mandje van valuta uit opkomende markten, met het oog op herbalancerende opkomende markten en een wereldwijde economie die minder afhankelijk is van grondstoffen en die minder export gedreven is. Dit zijn succesvolle beslissingen gebleken over de laatste jaren”, aldus Sheikh.