Er zijn grote tegenstrijdigheden in het gedrag van een belegger waarneembaar. De druk om te presteren resulteert in tegenstrijdigheden op drie vlakken. Te weten asset allocatie, marktverwachtingen en strategieën voor neerwaartse bescherming.
Dat is de uitkomst van een onderzoek van State Street Global Advisors (SSGA) in samenwerking met Longitude research) onder 420 Senior Executives (onder meer Chief Executive Officers, Chief Investment Officers, directeuren en portfoliomanagers.
SSGA wilde met het onderzoek inzicht krijgen in de houding van deze sleutelfiguren op het gebied van aandelenrisico en welke neerwaartse bescherming ze hebben getroffen om hun porfolio’s te beschermen tegen volatiliteit.
Push naar aandelen
Uit het onderzoek blijkt onder meer een voortdurende push naar aandelen. Van de respondenten heeft 63% de allocatie van aandelen in ontwikkelde landen verhoogd. En 48% heeft dit voor opkomende markten gedaan (over de laatste zes maanden).
Echter, 60% van de steekproef verwacht een negatieve correctie van de aandelenmarkt ter grootte van 10 tot 20% op korte termijn van zowel ontwikkelende als opkomende markten. Bijna de helft (44%) denkt dat de markt overgewaardeerd is en een correctie eigenlijk al te laat zal komen, gezien de groeivertraging in de opkomende markten en de toenemende geopolitieke risico’s.
Van de respondenten noemt 65% de druk op rendementen als voornaamste reden voor de verhoogde allocatie naar aandelen in de laatste zes maanden. Daarnaast geeft 53% aan deze exposure te willen afbouwen, maar ziet geen realistisch alternatief gezien de lage yields in andere asset classes.
De druk om rendement te behalen, ligt aan de basis van een belangrijke tegenstrijdigheid in wat beleggers denken en uiteindelijk doen. Van de sleutelpersonen ziet 65% funding pressure als reden om meer geld te alloceren naar aandelen in de laatste zes maanden, maar allocaties worden gemaakt ondanks dat ze denken dat een correctie er aan zit te komen of al laat is.
Protectie
SSGA concludeert dat deze tegenstelling, samen met de toenemende opvatting dat de volatiliteit ons zal blijven plagen, de noodzaak vergroot tot adequate strategieën voor neerwaartse bescherming. Nu beleggers hun exposure naar risicovollere activa uitbreiden, zullen ze moeten gaan nadenken over hoe ze onbeloonde risico’s van tafel kunnen krijgen.
Het onderzoek toont volgens SSGA aan dat een gebrek aan diepgaande kennis van strategieën voor neerwaartse bescherming, in combinatie met negatieve ervaringen die beleggers hebben uit het verleden met traditionele aanpakken gedurende marktdalingen, ervoor zorgt dat beleggers zijn blootgesteld aan potentiële marktvolatiliteit. SSGA roept beleggers daarom op zich adequaat te beschermen tegen de risico’s.