Sinds medio februari is de storm op de financiële markten weer gaan liggen. Tijd voor Marijke Zewuster, hoofd Opkomende Markten bij ABN Amro, om de verwachtingen die er eind vorig jaar waren voor 2016 tegen het licht te houden.
De volatiliteit is afgenomen en zowel bond spreads als CDS spreads van opkomende markten zijn gedaald. Grondstofprijzen zijn ook weer gestegen en de wisselkoersen en aandelenbeurzen van veel opkomende markten hebben zich hersteld. Er zijn volgens Zewuster verschillende redenen waarom de rust is teruggekeerd.
Zo leek na de uiterst zwakke groei in de VS in het eerste kwartaal van 2016 de kans op verdere renteverhogingen dit jaar sterk te zijn afgenomen. Inmiddels is dit weer veranderd. De toonzetting van de notulen van de meest recente vergadering van het FOMC, het beleidscomité van de Amerikaanse Federal Reserve, was agressiever dan verwacht. “Zelf gaan we er vooralsnog vanuit dat de Fed op zijn vroegst pas in 2017 de rente zal verhogen en dat ook dan de aanpassingen bescheiden zullen zijn”, stelt Zewuster. “Het risico van een eerdere verhoging is echter toegenomen. Dit kan opnieuw voor onrust zorgen.”
Aan de andere kant gaan zowel de ECB als de Bank of Japan (BoJ) door met hun kwantitatieve verruiming. Bovendien laten de Chinese autoriteiten zien dat ze nog over voldoende munitie beschikken om de economie voor een harde landing te behoeden. Ook werken de minder sterke dollar en hogere grondstofprijzen in het voordeel van de meeste opkomende markten. Daarnaast is de verwachting dat de inflatie in de welvarende landen en daarmee ook de rente op de internationale kapitaalmarkt voorlopig laag blijft. Dat is eveneens gunstig voor opkomende markten. “Op grond van dit alles denken wij dat ons voorzichtig optimisme nog steeds gerechtvaardigd is, ondanks dat we de groeiramingen voor een aantal belangrijke opkomende markten fors neerwaarts hebben aangepast”, besluit Zewuster.