Er liggen goede kansen in vastgoed. Dat stelt Stefan Kreuzkamp, Chief Investment Officer (CIO) bij Deutsche Asset Management (Deutsche AM). Vastgoed profiteert van de economische groei en de lage rentestand. Deutsche AM is dan ook positief over 2017.
“Voor 2017 verwachten we een sneller economisch herstel”, stelt Kreuzkamp in een rapport. “Toch gaan we er ook vanuit dat de politieke risico’s zullen toenemen en dat deze een impact kunnen hebben op de kapitaalmarkten. De centrale banken zullen echter klaar staan om grote verstoringen te stoppen.”
Een van die verstoringen is het Brexit-referendum. Er brak paniek uit toen de Britten in juni kozen voor een vertrek uit de Europese Unie (EU). De manier waarop de financiële markten daarop reageerden, is volgens Kreuzkamp exemplarisch voor de wijze waarop ze in de toekomst op macro-economisch nieuws van die orde zullen reageren. “Eerst onderschatten ze een politieke gebeurtenis en vervolgens ontstaan er problemen.”
China
Andere macro-economische tendensen zijn de groeivertraging in China en de economische groei in de Verenigde Staten. in China zet de groeivertraging door. Na een zwak begin van 2016 neemt het momentum in de Amerikaanse economie weer toe. De stijgende TARGET2-balans kan voor nieuwe spanningen zorgen in de eurozone. Het is aan de politieke leiders om de structurele problemen aan te pakken.
In hun rapport kijken Kreuzkamp en zijn collega’s naar de impact die al deze ontwikkelingen hebben op de diverse beleggingscategorieën. Zo kan vastgoed juist profiteren. Het Verenigd Koninkrijk heeft het nu moeilijk, maar markten in andere regio’s doen het goed. Kreuzkamp spreekt van stabiele huurinkomsten en –rendementen. Ook is er geen sprake van overaanbod op de markt.
Veerkrachtig
Ook aandelenindices laten volgens Kreuzkamp een snel herstel zien, maar de blijvende gevolgen voor aandelenprijzen lopen uiteen. “Aandelen zijn vaak veerkrachtig als er politieke onrust is. Maar beleggers zijn nerveus en mede dankzij de centrale banken kunnen de markten uitschieten, zowel naar boven als naar beneden”, waarschuwt hij. Het komt niet vaak voor dat zoveel bedrijven zo’n lange periode meemaken van stagnerende inkomsten. Tot dusver zijn aandelen hier redelijk immuun voor geweest. De vraag is echter of dat zo blijft.
De obligatiemarkten reageren volgens Deutsche AM zoals gewoonlijk. Onzekerheid leidt tot de verwachting dat er een nog ruimer monetair beleid komt. De Europese Centrale Bank (ECB) staat onder druk om het monetaire beleid verder te versoepelen. Dat levert nieuwe kansen op voor obligatiebeleggers.
Ten slotte denkt Deutsche AM dat goud kan profiteren van de toenemende politieke risico’s. De Amerikaanse dollar kan later dit jaar sterker worden.