De Japanse premier Shinzo Abe is niet bang concrete doelen te stellen. Hij streeft naar een hoger bruto binnenlands product (bbp), wil de vergrijzing aanpakken en zoekt naar mogelijkheden voor meer sociale zekerheid. Die doelstellingen zorgen in Japan voor scepsis, maar Miyuki Kashima, hoofd Japanse beleggingen bij BNY Mellon Asset Management, ziet een frisse wind waaien door de economie van het land.
Met zijn doelstellingen geeft Abe een helder signaal af naar de markten en bedrijven. Zijn beleid zal de komende vijf jaar in het teken van groei staan. “Met Abe aan het roer wordt een duidelijke koers uitgezet, ook al haalt hij niet al zijn doelen”, stelt Kashima.
Abe wil naast meer sociale zekerheid voor de Japanners ook iets aan het geboortecijfer doen in het land. In de komende vijf jaar moet die stijgen van 1,4 naar 1,8. “Iederen weet dat de Japanse populatie afneemt en zegt dat er iets aan gedaan moet worden, maar Abe verbindt er concrete doelen aan”, schrijft Kashima in haar rapportage ‘Why investors should not give up on Japan’s Abe just yet’. Op dit moment zijn er 127 miljoen Japanners. Naar verwachting daalt dit aantal naar 87 miljoen in 2060. De premier heeft nu beloofd ervoor te zorgen dat het aantal inwoners van Japan niet onder de 100 miljoen komt.
Focus op groei
Naast het demografische probleem, ligt de focus bij Abe ook op groei. Het bbp van Japan moet in 2020 20% hoger zijn. Kashima verwacht daardoor een verder herstel van de Japanse markt. “Omdat het herstel vooral wordt gedreven door de binnenlandse economie is Japan minder afhankelijk van de ontwikkelingen in andere economieën”, zegt Kashima. Ze geeft daarom de voorkeur aan bedrijven die meer op de binnenlandse economie gericht zijn.
Veel beleggers denken dat Japan sterk afhankelijk is van export. Maar vergeleken met andere ontwikkelde economieën, of met Azië, staat Japan er gunstig voor. Export maakt slechts 15% van het bbp uit en slechts 20% daarvan gaat naar China. Verder wordt nog te vaak verondersteld dat beleggen in Japan vooral blootstelling aan de wereldeconomie betekent. “Mogelijk was dat zo in het verleden”, stelt Kashima. “Maar nu er een omslag in de economie plaatsvindt, doen bedrijven die meer gefocust zijn op de binnenlandse economie het beter.”
Aantrekkelijk
Volgens Kashima heeft de markt nog ruimte voordat deze in de pas loopt met de winstgroei per aandeel. De negatieve impact van de groeivertraging in de wereldeconomie zal in Japan minder gevoeld worden dan in andere landen.
De midden- tot langetermijnverwachtingen voor de Japanse aandelenmarkten blijven aantrekkelijk, meent ze. “De economie bevindt zich in een bijzondere overgangsfase, van een periode van contractie naar expansie, en internationale beleggers blijven nog onderwogen.”