Internationale beleggingsspecialisten zijn zeer optimistisch over opkomende markten en ze houden er rekening dat deze uitstekende rendementen zullen laten zien. Dat is de conclusie uit een enquête onder ruim 100 internationale beleggingsspecialisten die onlangs gehouden werd tijdens de Schroders Investment Conference in Praag.
Bijna de helft (49%) van de professionele beleggers, bankiers en vermogensbeheerders uit Europa, het Midden-Oosten, Azië, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika, is overwogen in opkomende markten en 70% van hen is van plan zijn allocatie de komende zes tot twaalf maanden te verhogen. Slechts 5% overweegt zijn allocatie te verkleinen.
Bijna de helft (45 verwacht dat de opkomende regio in 2015 de best presterende aandelenmarkt zal zijn. Ook Azië (behalve Japan) en Europa werden genoemd als markten die het waarschijnlijk goed zullen doen: respectievelijk 20 en 16% koos voor deze markten. In totaal is 94% van plan zijn exposure naar aandelen te handhaven of uit te breiden, waarbij 41% verwacht dat zijn allocatie naar aandelen uit opkomende markten het sterkst zal worden uitgebreid.
Voortzettende trend
Volgens Michel Vermeulen, algemeen directeur Schroders Benelux, zijn deze resultaten in het algemeen in lijn met de trends die in een vergelijkbaar onderzoek vorig jaar naar voren kwamen. “Toen gaf de helft van de ondervraagden aan zijn exposure naar de opkomende markten te willen uitbreiden. Dit jaar blijken de allocaties naar de opkomende markten inderdaad te zijn toegenomen. Deze trend zal zich vermoedelijk komend jaar voortzetten, omdat beleggers verwachten dat opkomende markten volgend jaar de sterkst presterende regio zullen zijn. Dit merken wij momenteel ook in de vraag van onze cliënten naar opkomende en frontier-markten.”
Op macro-economisch vlak bracht de enquête enkele duidelijke trends aan het licht in de verwachtingen omtrent het optreden van de centrale banken en het monetaire beleid in 2015 en daarna. Bijna de helft (48%) denkt dat de Amerikaanse Federal Reserve zijn rentetarieven als eerste zal verhogen, 81% verwacht volgend jaar een renteverhoging in de VS en een 33% verwacht dat dit in de eerste helft van het jaar gaat gebeuren.
Deflatie
Daarentegen denkt slechts 7% dat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2015 tot een renteverhoging zal besluiten, terwijl 58% deflatie in Europa als het grootste macrorisico voor de beleggers ziet. Ondanks de deflatiezorgen in Europa is 90% van de ondervraagden van mening dat de gemiddelde inflatie voor de G7-landen in de komende twee tot drie jaar zal stijgen naar 3%.
Vermeulen: “Aangezien er in de eurozone op korte termijn geen renteverhoging wordt verwacht, is het niet verrassend dat de belangstelling voor meer risicodragende categorieën ten opzichte van vorig jaar niet veranderd is en dat de grote meerderheid van plan is zijn allocatie naar aandelen komend jaar te verhogen of te handhaven. Maar omdat er komend jaar mogelijk een begin wordt gemaakt met renteverhogingen in de VS en het Verenigd Koninkrijk, kan ook de belangstelling voor beleggingscategorieën die van rentestijgingen kunnen profiteren, verder toenemen.”