Opnieuw hebben de ontwikkelingen in China hun weerslag op de wereldwijde aandelen-, valuta- en grondstoffenmarkten en herleven de zorgen die na de onverwachte devaluatie van de Chinese munt en de instorting van de Chinese aandelenmarkt afgelopen zomer ontstonden.
Het was onvermijdelijk dat de tweecijferige groei die de Chinese economie, de tweede van de wereld, de afgelopen decennia bereikte, zou afnemen, Vooral omdat de regering de economie wil omvormen van een door industrie, investeringen en export gedreven systeem naar een model dat vooral op binnenlandse consumptie en diensten berust.
Toch deed de groeivertraging, gecombineerd met toenemende bezorgdheid of de Chinese leiders in staat zijn deze transitie in goede banen te leiden, de afgelopen drie jaar verschillende keren een schok door de wereldwijde opkomende markten gaan. Nu blijven ook de ontwikkelde markten niet onberoerd.
Minder gunstige uitkomsten
Maar hoewel het gevaar van beleidsfouten hoog blijft en nauwlettend in de gaten moet worden gehouden, denken wij niet dat een harde landing de meest waarschijnlijke uitkomst voor China is. De beleidsmakers hebben alle redenen om die te voorkomen. Sterker nog, hun bestaan hangt er vermoedelijk van af.
Ze zullen waarschijnlijk verschillende instrumenten, zoals monetaire maatregelen en begrotingsbeleid, inzetten om de groei te ondersteunen en de overgang te versoepelen. Zelfs als China dit jaar met 6,3% groeit zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt, is dit nog altijd zeer indrukwekkend afgezet tegen de wereldwijde groei. Het belangrijkste risico op dit moment is een verdere onverwachte en scherpe daling van de renminbi (yuan), die de kapitaaluitstroom verder zou kunnen versnellen en de Chinese economie nog meer onder druk zou zetten.
Ik verwacht dat China de renminbi binnen bepaalde grenzen zal laten zweven ten opzichte van de nieuwe valutamand. Dat veronderstelt voor dit jaar een neerwaartse druk, maar op een vrij gecontroleerde manier. Ons basisscenario gaat uit van een beheerste, geleidelijke devaluatie dit jaar waarmee de autoriteiten het vertrouwen in de valuta weten te herstellen.
Verder is er China sinds de financiële crisis in 2008 een enorme hoeveelheid schuld opgebouwd en is het aandeel Non-Performing Loans (NPL’s) in zijn bankensysteem aanzienlijk gestegen. Ik denk dat de NLP-ratio in China veel hoger is dan de gerapporteerde 1,5%. De waarderingen van de bankaandelen in China duiden eerder op een percentage van ongeveer 6%.
Als China plotseling zou besluiten al deze NPL’s te erkennen, zou dit de economie zware schade toebrengen en op zeker moment tot een financiële crisis kunnen leiden. Dit lijkt mij echter, gezien de controle van de Chinese overheid op het bankensysteem en het financiële systeem in het algemeen, zeer onwaarschijnlijk.
Solide groeivooruitzichten Azië
Ondanks de recente onrust op de Chinese aandelenmarkt zijn er nog steeds aantrekkelijke bedrijven te vinden met goede toekomstvooruitzichten, die opwegen tegen de risico’s op korte termijn. Een zeer interessant gebied in dit opzicht is disruptieve technologie. Sommige snel groeiende Chinese internetaandelen leveren veel rendement op.
Ook de consumenten- en de dienstensectoren bieden volop kansen. De vraag van de Chinese consument verschuift naar producten met een hogere toegevoegde waarde, ofwel duurdere producten van hogere kwaliteit. In de dienstensector zijn gezondheidszorg en logistiek veelbelovende sectoren. Ook het hervormingsbeleid schept kansen. Denk aan de staatsbedrijven die zullen profiteren van de veranderingen het overheidsbeleid in de komende jaren.
De gebeurtenissen van de afgelopen tijd veranderen niets aan onze langetermijnvisie voor China en de rest van Azië. Ik verwacht dat de Chinese markt nog jarenlang aantrekkelijke groeikansen zal bieden. Ook de structurele groeivooruitzichten voor Azië blijven goed. De economieën kennen in wereldwijd perspectief gezien een gezonde groei, die wordt ondersteund door een grote en vaak jonge bevolking die steeds meer inkomen te besteden krijgt.
Naarmate er meer duidelijkheid over het Chinese valutabeleid komt, ga ik ervan uit dat de volatiliteit afneemt. Zo kunnen beleggers hun blik weer richten op de positieve facetten van de Chinese en Aziatische markt.