De sterkere Amerikaanse dollar is in principe nadelig voor tal van markten in Azië, maar er zijn in de regio verschillende ontwikkelingen gaande (wat betreft hervormingen en op een breder macrofront) die de markten op de middellange termijn zullen blijven voortstuwen. Dit stelt John Ford, Chief Investment Officer Asia Pacific van Fidelity Worldwide Investment.
Er zijn goede en feitelijke redenen waarom Azië het relatief goed zal blijven doen binnen het scenario van een in waarde stijgende dollar, beter ook dan markten als Brazilië en Rusland die veel meer op grondstoffen zijn gericht. “Niet alleen is de schuldpositie van Azië ingrijpend verbeterd sinds de valutacrisis van 1997. Ook hebben de landen in Azië, afgezet tegen hun schulden, enorme valutareserves opgebouwd waardoor ze niet langer zo kwetsbaar zijn voor schokken van buitenaf.”
Zeer belangrijk is ook dat veel landen in de regio zich sterk zijn gaan richten op hervormingen. “De best presterende aandelenmarkten van 2014 waren de landen die actief bezig zijn met verregaande hervormingsagenda’s. Cruciaal is dat de groei in Azië steeds minder afhankelijk is van export en steeds meer van de binnenlandse vraag.”
In China is het hervormingsprogramma van groot belang voor het vinden van een nieuw evenwicht in de economie: weg van investeringen en meer richting consumptie. “Dat de economische groei in China wat vertraagt, is juist positief omdat China niet eeuwig in dit razende tempo kan doorgroeien. Belangrijker is dat er hervormingen zijn en dat de groei van de schulden wordt gecontroleerd. De leiders in Peking kijken naar kwaliteit van de groei en niet meer naar kwantiteit.”