Wanneer loopt de bullmarkt van aandelen ten einde? Lars Kreckel, aandelenstrateeg bij Legal & General Investment Management (LGIM), kijkt vanuit een historisch perspectief naar de omstandigheden waarin een bullmarkt overgaat in een bearmarkt. En hoe aandelen zich gedragen in de laatste fase van een marktcyclus.
Hij ziet het als volgt. Vaak worden de duur van de cyclus en hoogte van de rendementen gebruikt als factoren om het einde van een bullmarkt te voorspellen. “Er is echter geen bewijs voor deze aanwijzingen”, aldus Kreckel.
“Zo duurt de gemiddelde bullmarkt 56 maanden, maar is de standaarddeviatie met maar liefst 32 maanden zeer hoog.” Dit geldt naar zijn zeggen eveneens voor de hoogte van de rendementen, die gemiddeld 23% bedragen, maar een standaarddeviatie van 15% kennen.
“Het is nuttiger om gebeurtenissen of katalysators te identificeren die een einde kunnen brengen aan een bullmarkt en een trigger kunnen zijn voor een bearmarkt.” Hij ziet drie factoren als aanwijzingen hiervoor. Het eerste belangrijke verband is dat tussen de economische cyclus en de aandelencyclus: van de dertien laatste bullmarkten er tien werden opgevolgd door een recessie.
Een tweede systematische bullkiller is een negatieve omslag in de kredietcrisis: hoe minder yield, des te meer krediet er beschikbaar is. Zeven van de acht laatste bullmarkten eindigden in een periode waarin de mondiale yieldcurve plat of aflopend was. Hieraan gekoppeld en ten derde is de waarschijnlijkheid van een financiële crisis een indicator voor het einde van een bullmarkt.
Door zich op de bovenstaande drie factoren te focussen en valse voorspellingsanalyses zijdelings te laten liggen, kunnen beleggers erin slagen zich te concentreren op wat er echt toe doet en te profiteren van de in 2009 gestarte bullmarkt.